Bij Grolsch vinden wij het belangrijk om verantwoord alcoholgebruik te bevorderen en daarom zetten wij ons actief in om alcoholmisbruik terug te dringen. In december 2019 hebben wij, in samenwerking met Rijden Zonder Invloed, een nieuwe face-to-face IVA training ontwikkeld voor barvrijwilligers in Nederland die bardiensten draaien bij onder andere verenigingen en evenementen. In deze training, waarin theorie wordt afgewisseld met praktijksituaties, leren deelnemers hoe ze om kunnen gaan met (lastige) situaties rondom verantwoord alcohol schenken. Denk bijvoorbeeld aan hoe je jongeren onder de 18 jaar het beste kan afwijzen en hoe voorkom je dat mensen alcohol drinken terwijl je weet dat ze nog moeten rijden. Aan het einde wordt er een toets afgelegd, waarbij deelnemers na slagen een certificaat ontvangen. Deze training bieden wij actief aan bij al onze klanten met een focus op sport- en studentenverenigingen én evenementen in het hele land om zo verantwoord alcoholgebruik te stimuleren.
Bekijk hier de video over de nieuwe face-to-face Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) training
Grolsch schenkt seats aan De Graafschap
In 2017 is Grolsch gestart met het aanbieden van onze Grolsch business seats bij De Graafschap. Deze kaarten worden ter beschikking gesteld aan supporters vanwege een ernstige ziekte of een ongeluk en niet mobiel genoeg zijn om naar een voetbalwedstrijd te komen kijken. Het doel is om deze supporters een fijne middag of avond bij De Graafschap te bezorgen. Samen met De Graafschap stellen we voor iedere thuiswedstrijd twee VIP-kaarten ter beschikking voor buitengewoon goed 'noaberschap'. De kaarten zijn bedoeld voor mensen die zich in de regio (hebben) laten zien als voorbeeldige 'noabers'.
Van deze 'bijzondere stoelen voor bijzondere supporters' is sinds de start van het project al veelvuldig dankbaar gebruik gemaakt. De reacties zijn heel positief.
Stimuleren van Sociale & Economische Groei
Grolsch gaat als biermerk de hele wereld over, maar de verbondenheid met Twente en de Achterhoek blijft. Dit is onze geboortegrond: hier liggen onze roots. Onze regionale betrokkenheid is altijd erg groot geweest. En dat willen we graag zo houden! Vanzelfsprekend leveren we een waardevolle bijdrage aan de lokale, regionale en landelijke economie. Het schenken van de Grolsch seats aan De Graafschap is één van de initiatieven waarmee Grolsch haar betrokkenheid aan de regio kenbaar maakt.
Samen met andere koplopers uit de evenementenindustrie gaat Grolsch verantwoord plasticgebruik stimuleren. Uiteraard zijn we hier al mee bezig. Denk bijvoorbeeld aan ons Kornuit-krat van 100% gerecycled consumenten plastic en ons voornemen om in 2020 circulaire drinkbekers in te zetten bij al onze festivals. Binnen drie jaar willen de aangesloten organisaties bij Plastic Promise dat minimaal 50% van alle plastic wegwerpartikelen (zoals bekers, borden, bestek en regenponcho's) door herbruikbare producten is vervangen of hoogwaardig wordt gerecycled.
Kijk voor meer info op plasticpromise.nl
In februari 2019 heeft Grolsch ook haar handtekening gezet onder het Plastic Pact. Dit vond plaats tijdens de Conferentie Circulaire Economie onder leiding van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Grolsch vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid en voortdurend stappen te zetten naar minder, beter of geen plastic. Met dit Pact hebben de deelnemers de volgende afspraken gemaakt:
Meer informatie: zie rijksoverheid.nl
Het afvalwater uit de brouwerij wordt in onze eigen afvalwaterzuivering gezuiverd. Op die manier produceren we een aanzienlijke hoeveelheid biogas (= groene energie). Hiermee verwarmen we onder meer de boilers. Het aandeel groene energie door het zelf geproduceerde biogas bedraagt 13% van onze totale energiebehoefte. Hierdoor verbruiken we minder aardgas, wordt het milieu minder belast én besparen we geld.
Grolsch is een 'zero waste' brouwerij en 100% van haar afval wordt hergebruikt. Neem bijvoorbeeld de bierbostel: het restproduct van de mout dat overblijft nadat de suikers en de eiwitten eruit zijn gehaald. Bierbostel heeft een hoge voedingswaarde en dat maakt het een gewild diervoeder, vooral voor koeien. Jaarlijks verwerken we 50.000 ton bierbostel tot veevoer. Elke week komen 25 vrachtwagens om dit afvalproduct op te halen voor hergebruik. Dat zijn er ruim 1.250 per jaar.
Voor al onze 33 cl retourflessen maken we gebruik van een lichtgewicht kroonkurk. De kroonkurken zijn 17% lichter in gewicht en bevatten 19% minder staal in vergelijking met de oude kroonkurken. Op deze manier bespaart Grolsch ruim 100.000 kg staal op jaarbasis. Deze overstap zorgt bovendien voor lagere transportkosten in de keten en vermindert tegelijkertijd de druk op het milieu. Grolsch kiest voor een duurzame oplossing waarbij de hoge kwaliteit gehandhaafd blijft.
Grolsch introduceerde in het voorjaar van 2018 een nieuw krat voor Kornuit. Het krat is volledig gemaakt van kunststof consumenten afval. Dit afval wordt ingezameld, gesorteerd, gescheiden en vermalen. De lichte kunststoffen zoals polypropeen en polyetheen worden gedroogd, verzameld en opnieuw verwerkt tot kunststof. En juist dit kunststof is gebruikt voor het Kornuit krat. Het krat voldoet aan alle benodigde specificaties en is door Grolsch gerealiseerd in samenwerking met DS Smith Plastics, de leverancier van het krat. Grolsch brengt hiermee als eerste ter wereld een krat op de markt vervaardigd van 100% gerecycled consumenten plastic.
In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit syndroom is het gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Grolsch ondersteunt het FAS-project om bekendheid en bewustwording van FAS in Nederland verder te vergroten. We willen hiermee uitdragen dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap een onverantwoorde keuze is. In 2019 hebben we financieel bijgedragen aan de optimalisatie van de website en andere digitale middelen van het FAS- project. Daarnaast zijn er interactieve infographics ontwikkeld, die ingezet kunnen worden bij presentaties en tentoonstellingen over FAS.
Theatervoorlichtingsproject Booze maakt jongeren bewust van de risico’s van alcoholgebruik. Om leerlingen echt te bereiken gaan de jongeren zelf de klassen in. Ze spelen verschillende scenes voor de leerlingen. Na iedere scene gaan de leerlingen in groepjes met elkaar in gesprek. Booze is een initiatief van Stichting Kikid in samenwerking met STIVA. STIVA zet zich in voor verantwoord alcoholgebruik. Als STIVA-partner ondersteunen we vanuit Grolsch het Booze-project, op financieel vlak maar ook door het project in ons netwerk onder de aandacht te brengen. Ook in 2019 hebben verschillende voorstellingen van Booze plaatsgevonden op middelbare scholen door het hele land.
Bekijk hier een video over het theatervoolichtingsproject Booze.
In december 2018 konden leerlingen van het Bonhoeffer college locatie Van der Waalslaan uit Enschede in het Grolsch Ontvangstcentrum ervaren hoe het is om onder invloed van onder andere alcohol deel te nemen aan het verkeer. Niet echt natuurlijk, maar virtueel. In een 3D- tripping simulator konden de toekomstige of beginnende bestuurders op een veilige manier ervaren dat alcohol en verkeer niet samengaan. Een mooi voorbeeld van samenwerking op het gebied van verantwoord alcoholgebruik. Grolsch faciliteerde de bijeenkomst en ondersteunt op die manier de campagne Rijden Zonder Invloed.
Meer info: Persbericht en filmpje Rijden zonder Invloed
Voor transport van exportcontainers maken we veel gebruik van de binnenvaart. Hierdoor besparen we aanzienlijk op de CO2-uitstoot. Bij Combi Terminal Twente in Hengelo komen de lege containers via het Twentekanaal binnen en gaan ze geladen weer weg. Daarnaast maken we ook regelmatig gebruik van containers die gelost zijn en leeg in het depot staan. Vergeleken met wegtransport besparen we via binnenvaart met een 40/45 ft zeecontainer 71,2% CO2.
Eén van de mogelijkheden om de CO2-uitstoot verder te reduceren is door slimme samenwerkingsovereenkomsten in de keten. Twence produceert duurzame energie en heeft de mogelijkheid om een deel daarvan aan Grolsch te leveren. Als Grolsch deze duurzame energie inkoopt, reduceert ze daarmee het aardgasverbruik met ongeveer 80%. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot significant. Hiervoor onderzoeken we de mogelijkheid voor warmtelevering van Twence naar Grolsch. Het conceptuele ontwerp is gemaakt en lijkt technisch haalbaar. De mogelijke oplossingen zijn gepresenteerd. In 2020 worden verdere vervolgstappen gezet. Dit project wordt ondersteund door de gemeente Enschede en de provincie Overijssel.
Parallel hieraan hebben Nouryon (voorheen Akzo), Twence, Apollo en Grolsch in samenwerking met consultancy bureau Blueterra een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om te onderzoeken of duurzame warmtelevering in een Twents energienetwerk haalbaar is. Het rapport met verschillende mogelijkheden is opgesteld en in 2019 besproken met Provincie en landelijke overheid.
45 collega’s van verschillende afdelingen hebben input gegeven voor ‘Onze visie op werken 2025’. In vier werkgroepen zijn zij hiermee aan de slag gegaan, ieder op een eigen thema. Dit visiedocument is de basis voor onder meer ons beleid op het gebied van opleidingen en ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid, arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. In 2019 zijn de eerste projecten opgepakt. In 2020 wordt hier een vervolg aan gegeven.
Grolsch hecht veel waarde aan het ontwikkelen van talent en heeft daarom een uitgebreid en divers trainingsprogramma. Om het bereik en de impact van deze trainingsprogramma’s verder te vergroten, hebben we in 2018 de Grolsch Masterclasses geïntroduceerd. Dit zijn inhouse trainingen rondom relevante onderwerpen, die op maat worden gemaakt voor Grolsch. De eerste Masterclasses hebben plaatsgevonden in 2018 en de reacties hierop waren erg positief. In 2019 hebben 110 medewerkers deelgenomen aan Masterclasses rondom onderwerpen zoals projectmanagement, persoonlijke effectiviteit en presentatievaardigheden.
In mei 2019 hebben zeven regionale projecten een bijdrage ontvangen vanuit het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds: De ATV Bakkerij, Werkraat, Studio Vol Talent, UAS Challenge, Buurt en Mobiliteit (BEMO), Stokerij Twentse Ketels en Straw Blocks Systems. In 2019 hebben in totaal 55 initiatieven een aanvraag ingediend voor dit fonds. Alle projecten en initiatieven moeten plaatsvinden in Twente of de Achterhoek en voldoen aan criteria op het gebied van ondernemerschap, innovatie, duurzaamheid en karakter. De gehonoreerde projecten vormen een mooie mix van zowel sociale als economische initiatieven uit de regio. En in alle projecten spelen Vakmanschap en Meesterschap op een geheel eigen wijze een belangrijke rol.
Meer info: Persbericht GVMF d.d. 23 mei 2019
In het kader van onze water risico assessment hebben we regelmatig overleg met waterschap en gemeente. Met het oog op de droge zomers gaan we in 2020 een onderzoek doen om te zien hoe we kunnen borgen dat we voor de korte én lange termijn voldoende water van de juiste kwaliteit beschikbaar hebben om onze productie te borgen. Hiervoor zullen we afstemmen met de verschillende betrokken stakeholders (onder meer met waterschap, gemeente en waterbedrijf).