Wij willen graag de beschikbaarheid van water veiligstellen en het gebruik ervan reduceren.
DVO Overzicht 2021Manager Engineering
"De doelstellingen op het gebied van water zijn ambitieus. Vanaf 2005 hebben we het waterverbruik al met 32% gereduceerd. In 2020 willen we een reductie van 36% ten opzichte van 2005 bereiken"
Het is onze ambitie om meer bier met nóg minder water te produceren. We willen continu verbeteren en streven ernaar om ons watergebruik per hectoliter bier verder omlaag te brengen. Tegelijkertijd blijven we actief in het uitvoeren van acties om de beschikbaarheid en de kwaliteit van het water veilig te stellen voor nu en in de toekomst.
Doelstelling
Bier/water efficiëntie 3.27 hl/hl
Resultaat
Bereikt resultaat in 2021 3,81 hl/hl. De belangrijkste oorzaken van dit hogere verbruik is het lager verpakte volume versus plan en minder afvulling van het meest water- en energie-efficiënte bier (tankbier en fusten).
Doelstelling
Optimalisatie waterverbruik koelinstallatie
Resultaat
Deels geïmplementeerd; wordt na installatie en passivatie van de condensors in 2022 opnieuw opgepakt. Onderzoek naar hergebruik van dit koelwater van condensors loopt.
Doelstelling
Herijking waterreductie- en beschikbaarheidsplan
Resultaat
Op basis van de uitkomsten van het uitgevoerde water risico assessment, is het plan voor het borgen van de waterbeschikbaarheid van de brouwerij aangepast.
De belangrijke projecten voor 2022 zijn het optimaal schakelen van de verschillende bronnen en het uitvoeren van een pilottest voor het hergebruiken van het gezuiverde effluent als proceswater.
Doelstelling
Optimalisatie waterverbruik flessenspoelmachines
Resultaat
Door het implementeren van verschillende verbeteringen aan de flessenspoelmachines is het waterverbruik hiervan gereduceerd. In parallel is zogenaamd short interval control ingevoerd, waarmee we het waterverbruik van de spoelmachines continu monitoren om bij afwijkingen snel te kunnen bijsturen en op standaard te blijven produceren.
Doelstelling
Studie naar mogelijkheden voor waterreductie brouwerijbreed i.s.m. Universiteit Twente
Resultaat
Twee uitgebreide analyses naar de verschillende waterverbruikers binnen de brouwerij uitgevoerd, in samenwerking met Universiteit Twente. Op basis van deze studies verschillende verbeterinitiatieven in detail uitgewerkt en al deels geïmplementeerd.
Doelstelling
Modelleren van waterbeschikbaarheid bronnen in de toekomst
Resultaat
In samenwerking met Antea is een gedetailleerd grondwatermodel opgesteld waarin de waterbeschikbaarheid van de Grolsch bronnen nu en in de toekomst gemodelleerd is. Verschillende scenario’s voor de toekomst zijn daarbij uitgewerkt. Op basis van deze uitkomst is de Grolsch roadmap 2022-2025 voor reductie van water risico (garanderen waterbeschikbaarheid) aangepast met nieuwe projecten voor de komende jaren.
Doelstelling
Uitvoeren van testen waterbehandeling met membranen
Resultaat
In samenwerking met NXfiltration is een uitgebreide test uitgevoerd voor het opwerken van bronwater naar brouwwaterkwaliteit. Gedurende 4 maanden zijn met een pilotopstelling verschillende membranen getest. De hierbij verkregen inzichten worden meegenomen in het ontwerp van toekomstige bronwaterbehandelingsinstallaties.
Optimalisatie van de koeltoren van de CO2 installatie (0.01 hl/hl).
Susan Ladrak, Manager Engineering – Koninklijke Grolsch
“Onze doelstellingen op het gebied van water zijn ambitieus. We zijn ontzettend trots op de resultaten die we tot nu toe al hebben behaald: een reductie van 30% ten opzichte van 2005. Tegelijkertijd beseffen we ook dat we ons de komende jaren maximaal moeten blijven inspannen. Met het oog op droge zomers en andere klimaateffecten, hebben we in 2020 een onderzoek uitgevoerd om de belangrijkste risico’s voor de waterbeschikbaarheid van onze brouwerij opnieuw te evalueren en nieuwe risico’s in kaart te brengen. In 2021 voeren we een vervolgstudie uit, om tot concrete acties te komen om de beschikbaarheid en kwaliteit van ons water veilig te stellen, voor nu én in de toekomst. We willen continu verbeteren en streven ernaar om ons waterverbruik per hectoliter bier verder omlaag te brengen. Onze ambitie? Een verbruik van minder dan 3 hectoliter water voor het produceren van 1 hectoliter bier in 2025!”.
We hebben de productie van ontgastwater geoptimaliseerd door middel van een andere technologie. Hierdoor is ten opzichte van 2019 naast een energiebesparing ook een waterbesparing gerealiseerd.Vanwege COVID-19 is de uiteindelijke ingebruikname met twee maanden vertraagd.
Door optimalisatie van de instellingen van onze vacuümpompen in de afvullijnen hebben we op verschillende afvullijnen een mooie reductie gerealiseerd. In 2021 gaan we dit, na revisie van de vullers, verder optimaliseren.
Binnen onze productieafdelingen zijn verschillende initiatieven in gang gezet die ervoor moeten zorgen dat duurzaam denken top-of-mind is of wordt bij alle collega’s. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het dagelijkse bespreken van het water- en energie op afvullijn/ gebiedsniveau, waardoor afwijkingen sneller kunnen worden gesignaleerd en acties voor het oplossen snel in gang kunnen worden gezet. Ook is er wekelijks overleg tussen onze sustainability engineers en onze operators om ideeën en initiatieven uit de teams verder uit te werken en te implementeren, met als gevolg het realiseren van besparingen. Daarnaast zijn er brainstormsessie geweest met alle operators, technicians en teamleiders uit packaging om tot een goed plan voor reductie in 2021 (en daarna) te komen.
Binnen de afdeling Packaging hebben we bij de grotere verbruikers - onze flessenspoelmachines - short interval control geïmplementeerd. Het waterverbruik van deze machines wordt op uurbasis geregistreerd. Afwijkingen ten opzichte van doelstelling zijn duidelijk zichtbaar. Doordat standaarden inclusief quick fix routines beschikbaar zijn, kan snel worden bijgestuurd.
Binnen de afdeling Packaging werken we met het ‘get basics right’ programma. De afgelopen jaren hebben we onder meer aandacht besteed aan de 5S audits. Daarbij zijn we alert op een snelle opvolging van de acties om geconstateerde gebreken zo spoedig mogelijk op te lossen en daardoor onnodig verlies van water te reduceren.
In het kader van ons water risico assessment hebben we regelmatig overleg met waterschap, de gemeente en andere stakeholders. Met het oog op de droge zomers en andere klimaateffecten, hebben we in 2020 een onderzoek uitgevoerd om de belangrijkste risico’s voor de waterbeschikbaarheid van de brouwerij in kaart te brengen. In 2021 voeren we een vervolgstudie uit om concrete plannen te maken. Hiermee zorgen we dat we voor de korte én lange termijn voldoende water van de juiste kwaliteit beschikbaar hebben, om onze productie te borgen. Hiervoor blijven we afstemmen met de verschillende betrokken stakeholders.
De verdere verbetering van de efficiëntie van de afvullijnen is een continu proces. We willen onze afvullijnen minder lang laten draaien en toch dezelfde hoeveelheid bier verpakken. We hebben - voor zover COVID-19 dat toestond - verbeteringen doorgevoerd. Echter zijn vanwege de pandemie veel projecten voor het verbeteren van de efficiëntie uitgesteld, waardoor de resultaten van 2020 helaas niet de gewenste verbeteringen laten zien.
Door de effecten van COVID-19 (zoals quarantaine, het stilzetten van de lijnen bij de ploegoverdracht, ziekte en mindere inzetbaarheid van operators) is onze efficiëntie gedaald. Mede hierdoor hebben we voor de verschillende lijnen de waterdoelstelling van 2020 niet gerealiseerd.