Wij willen graag de beschikbaarheid van water veiligstellen en het gebruik ervan reduceren.
Duurzame highlights 2022Sustainability Manager
"De doelstellingen op het gebied van water zijn ambitieus. Vanaf 2005 hebben we het waterverbruik al met 32% gereduceerd. We willen continue verbeteren en streven ernaar om ons waterverbruik per hectoliter bier verder omlaag te brengen".
Het is onze ambitie om meer bier met nóg minder water te produceren. We willen continu verbeteren en streven ernaar om ons watergebruik per hectoliter bier verder omlaag te brengen. Tegelijkertijd blijven we actief in het uitvoeren van acties om de beschikbaarheid en de kwaliteit van het water veilig te stellen voor nu en in de toekomst.
Doordat we in 2022 een lager volume hebben afgevuld dan aanvankelijk gedacht, hebben we niet al onze efficiency doelstellingen behaald.
Doelstelling
Bier/water efficiëntie 3,5 hl/hl
Resultaat
Bier/water efficiëntie 3,97 hl/hl
Doelstelling
Optimalisatie waterverbruik koelinstallatie
Resultaat
Door het passiveren van nieuwe condensors was in de eerste 6 maanden van 2022 extra water nodig. In de 2e helft van het jaar zijn aanpassingen gedaan zodat permanent water kan worden hergebruikt; hierdoor is een reductie van 0.05 hl/hl gerealiseerd.
Doelstelling
Studie naar verschillende mogelijkheden voor waterhergebruik.
Resultaat
Met verschillende externe partijen de mogelijkheden voor het hergebruiken van water, al dan niet na een zuiveringsstap met bijvoorbeeld membranen, onderzocht. Er zijn verschillende testen uitgevoerd op laboratorium schaal. Rapport met potentiële verbeterprojecten is opgeleverd.
Doelstelling
Start test opwerken van effluent naar proceswater.
Resultaat
Studie uitgevoerd in samenwerking met verschillende partijen en conceptueel ontwerp voor installatie opgeleverd. In 2023 volgt afstemming met waterschap/gemeente waarna basisontwerp kan worden gemaakt. Voorgestelde technologie is bewezen, hierom is in 2022 besloten geen test uit te voeren.
Doelstelling
CIP optimalisatie brouwerijbreed.
Resultaat
In samenwerking met Universiteit Twente studie uitgevoerd naar optimalisatie van de CIP processen. Duidelijk overzicht van verbeteropties aangeleverd waarvan geselecteerde initiatieven in 2023 worden geïmplementeerd.
Doelstelling
Source water vulnerability assessment (SWVA).
Resultaat
In 2022 een uitgebreid water risico onderzoek uitgevoerd waarin de waterbeschikbaarheid voor de brouwerij voor de korte en lange termijn onderzocht is. Hierbij zijn de effecten van klimaatverandering en beperkte beschikbaarheid van lokaal drinkwaterbedrijf als back-up ook meegenomen.
Wist je dat we vanaf 2022 samen met het Waterschap en Vitens in ons blauwe goud investeren? Dit heeft tot doel om gezamenlijk te werken aan voldoende water in Twente voor iedereen. In april 2022 hebben we een eerste bijeenkomst gehouden bij Grolsch – inmiddels hebben we budget verkregen via Twente board en kunnen we in 2023 met concrete projecten aan de slag!
Susan Ladrak, Sustainability Manager – Koninklijke Grolsch
“Onze doelstellingen op het gebied van water zijn ambitieus. We zijn ontzettend trots op de resultaten die we tot nu toe al hebben behaald: een reductie van 30% ten opzichte van 2005. Tegelijkertijd beseffen we ook dat we ons de komende jaren maximaal moeten blijven inspannen. Met het oog op droge zomers en andere klimaateffecten, hebben we onderzoeken uitgevoerd om de belangrijkste risico’s voor de waterbeschikbaarheid van onze brouwerij opnieuw te evalueren en nieuwe risico’s in kaart te brengen. Ons doel is de beschikbaarheid en kwaliteit van ons water veilig te stellen, voor nu én in de toekomst. We willen continu verbeteren en streven ernaar om ons waterverbruik per hectoliter bier verder omlaag te brengen. Onze ambitie? Een verbruik van minder dan 3 liter water voor het produceren van 1 liter bier!”.
“In 2022 namen Waterschap Vechtstromen en Koninklijke Grolsch het initiatief om met verschillende bedrijven, kennisinstellingen en overheden op de brouwerij te praten over de toenemende droogte en mogelijke oplossingsrichtingen te bedenken. Naar aanleiding van deze eerste bijeenkomst hebben we inmiddels met verschillende partijen onze krachten gebundeld. Onder de naam 'Ons Blauwe Goud' gaan Waterschap Vechtstromen, Vitens, Koninklijke Grolsch, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion en Stichting Pioneering samen aan de slag om waterschaarste in de regio Twente aan te pakken. Goed om te merken dat Grolsch zich niet alleen inspant om haar eigen ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren, maar ook verder kijkt en actie onderneemt. Alleen samen kunnen we het waterbewustzijn vergroten en investeren in nieuwe proeftuinen en business cases die bijdragen aan de weerbaarheid van Twente voor droogte en waterschaarste!".
Ons land wordt de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met droogte en waterschaarste. Tijd om in actie te komen! Om het waterbewustzijn te vergroten en samen te investeren in nieuwe proeftuinen en business cases die bijdragen aan de weerbaarheid van Twente voor droogte en waterschaarste, hebben verschillende partijen hun krachten gebundeld. Onder de naam ‘Ons Blauwe Goud’ gaan Waterschap Vechtstromen, Vitens, Koninklijke Grolsch, University of Twente, Hogeschool Saxion en Stichting Pioneering samen aan de slag om waterschaarste in de regio Twente aan te pakken.
We hebben de productie van ontgastwater geoptimaliseerd door middel van een andere technologie. Hierdoor is naast een energiebesparing ook een waterbesparing gerealiseerd.
Door optimalisatie van de instellingen van onze vacuümpompen in de afvullijnen hebben we op verschillende afvullijnen een mooie reductie gerealiseerd.
Binnen onze productieafdelingen zijn verschillende initiatieven in gang gezet die ervoor moeten zorgen dat duurzaam denken top-of-mind is of wordt bij alle collega’s. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het dagelijkse bespreken van het water- en energie op afvullijn/ gebiedsniveau, waardoor afwijkingen sneller kunnen worden gesignaleerd en acties voor het oplossen snel in gang kunnen worden gezet. Ook is er wekelijks overleg tussen onze sustainability engineers en onze operators om ideeën en initiatieven uit de teams verder uit te werken en te implementeren, met als gevolg het realiseren van besparingen.
Binnen de afdeling Packaging hebben we bij de grotere verbruikers - onze flessenspoelmachines - short interval control geïmplementeerd. Het waterverbruik van deze machines wordt op uurbasis geregistreerd. Afwijkingen ten opzichte van doelstelling zijn duidelijk zichtbaar. Doordat standaarden inclusief quick fix routines beschikbaar zijn, kan snel worden bijgestuurd.
Binnen de afdeling Packaging werken we met het ‘get basics right’ programma. De afgelopen jaren hebben we onder meer aandacht besteed aan de 5S audits. Daarbij zijn we alert op een snelle opvolging van de acties om geconstateerde gebreken zo spoedig mogelijk op te lossen en daardoor onnodig verlies van water te reduceren.
In het kader van ons water risico assessment hebben we regelmatig overleg met waterschap, de gemeente en andere stakeholders. Met het oog op de droge zomers en andere klimaateffecten, hebben we in 2020 een onderzoek uitgevoerd om de belangrijkste risico’s voor de waterbeschikbaarheid van de brouwerij in kaart te brengen. In 2021 voerden we een vervolgstudie uit om concrete plannen te maken. Hiermee zorgen we dat we voor de korte én lange termijn voldoende water van de juiste kwaliteit beschikbaar hebben, om onze productie te borgen. Hiervoor blijven we afstemmen met de verschillende betrokken stakeholders.
De verdere verbetering van de efficiëntie van de afvullijnen is een continu proces. We willen onze afvullijnen minder lang laten draaien en toch dezelfde hoeveelheid bier verpakken.