Packaging Material Development Specialist
"Ook de komende jaren blijven we streven naar verdere verbeteringen die leiden tot minder afval, minder materiaalverbruik en lagere transportkosten."
We gebruiken lichtgewicht verpakkingen en zorgen voor hergebruik van flessen. We stimuleren recycling, dat bespaart grondstoffen én is minder belastend voor het milieu. Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerpen en door ontwikkelen van onze verpakkingen. We vragen ons voortdurend af of het milieuvriendelijker kan en blijven innoveren.
Doelstelling
Introductie trayfolie met 50% en 100% gerecycled plastic
Resultaat
We zijn gestopt met het gebruik van tray folie voor multipacks voor de export.
Doelstelling
Onderzoek naar vervanger van piepschuim voor containervervoer
Resultaat
Dit onderzoek is nog niet afgerond, wel hebben we geschikt materiaal gevonden. Er is een proef ingezet, we verwachten een jaarlijkse besparing van 6500 m2 piepschuim.
Joost Nawijn, Packaging Material Development Specialist – Koninklijke Grolsch:
“De maatschappij is zich in toenemende mate bewust van duurzaamheid en verlangt verantwoorde producten. Mede daarom vragen wij ons voortdurend af of ons proces milieuvriendelijker kan en blijven we innoveren. We zien het als uitdaging om dezelfde resultaten te behalen met steeds duurzamere verpakkingen. Denk bijvoorbeeld aan meer gerecycled kunststof, karton of met aangepaste palletstickers. Ook de komende jaren blijven we streven naar verdere verbeteringen die leiden tot minder afval, minder materiaalverbruik en lagere transportkosten. Duurzaam produceren is de toekomst van ons bedrijf en ook zeker van onze wereld!”
Esther Saris, Key Account Manager Benelux – Smurfit Kappa
“Grolsch mag trots zijn op de behaalde prestaties op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen. In 2025 wil Grolsch volledig CO2 neutraal zijn, een doelstelling met karakter! Werken aan een duurzame toekomst doe je niet alleen; het vereist nauwe samenwerking. In de praktijk betekent dit dat we continu nieuwe mogelijkheden verkennen voor materiaalefficiëntie, innovatie en hergebruik van onze verpakkingsoplossingen. Door verpakkingen slim te ontwerpen is het mogelijk om logistieke bewegingen te verminderen en zo bij te dragen aan een volledig CO2-neutrale brouwerij. Duurzaamheid en innovatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bieden nieuwe kansen in de samenwerking. Duurzame doelstellingen zullen de drijvende kracht zijn achter een nieuw tijdperk van creatieve benaderingen voor producten en diensten. Ik kijk uit naar het voortzetten van onze samenwerking om mede hierdoor bij te dragen aan een duurzame wereld.”
Henk Reinders, Sales Manager - Berry | bpi packaging solutions
"Als onderdeel van onze Impact 2025 strategie zet Berry zich in om onze klanten hun duurzaamheidsdoelstellingen te helpen behalen en overtreffen. Duurzaamheid staat daarom centraal in onze samenwerking met Grolsch nen gedreven door onze gedeelde waarden hebben we een circulaire aanpak geïmplementeerd voor de krimpkousfolie die we leveren voor het veilig verpakken van dranken. Onze folie bevat 50 procent Sustane®, een hoogwaardig, gerecycled polymeer. Afval wordt ter plekke opgevangen en teruggebracht naar Berry om opnieuw te worden verwerkt tot Sustane®, waardoor een gesloten kringloopsysteem voor de folie ontstaat. We nemen ook alle filmkernen en wiggen die de rollen op hun plaats houden op de pallets terug voor hergebruik, waardoor afval tot een minimum wordt beperkt. Initiatieven als deze tonen de vastberadenheid van beide bedrijven aan om verpakkingsoplossingen te blijven ontwikkelen die een effectief onderdeel vormen van de circulaire economie."
In 2021 gaan we een alternatief introduceren van de folie die nu om de 4 en 6-packs blikken zit. Deze kartonnen verpakking bevat geen lijm en is volledig recyclebaar. Introductie zal als eerste plaats vinden in de United Kingdom als 4x50cl. Later dit jaar volgen verpakkingen voor de Nederlandse markt.
Kornuit staat voor duurzaam. Het pilsmerk gebruikt daarom duurzame Point of Sale (POS) materialen voor de presentatie van haar bier op de winkelvloer. Middels uiteenlopende projecten wil Kornuit bijdragen aan een betere en schonere wereld met minder afval. Een voorbeeld zijn de Kornuit sokken die consumenten in 2019 bij aankoop van een krat konden krijgen, gemaakt van gerecyclede visnetten. Eerder heeft Kornuit ook al eens zonnebrillen (montuur gemaakt van ECO tarwestro) en openers (gemaakt van gerecyclede bierfusten) als POS-materiaal in de markt gezet.
Meer info: persbericht d.d. 23 juli 2019
Het pilsmerk Kornuit steunt Trashpackers proactief. Dit initiatief van Tijmen Sissing uit Hengelo roept backpackers op om tijdens hun reis afval op te ruimen en het eigen gebruik van plastic afval te verminderen. Trashpackers staat hiermee symbool voor de wens van jongeren om reizen en duurzaamheid te laten versmelten. Dit sluit goed aan bij de uiteenlopende projecten waarmee Kornuit al bijdraagt aan een betere en schonere wereld met minder plastic afval. Deze goede match heeft geresulteerd in een financiële ondersteuning voor Trashpackers en het plan voor toekomstige gezamenlijke afval-opruimacties in Nederland.
Meer info: persbericht d.d. 20 augustus 2019
In 2019 zijn we voor onze biermerken Grolsch en Kornuit gestart met het gebruik van herbruikbare draagtrays op festivals. De herbruikbare festivaltrays zijn gemaakt van gerecycled plastic en vervangen de kartonnen trays. Organisatoren van festivals krijgen de herbruikbare festivaltrays in bruikleen. Wij regelen de levering van de trays, de logistiek, en de reiniging en opslag. De trays worden vervolgens middels een statiegeldsysteem via de festivalbars uitgegeven en naderhand weer ingenomen. In navolging op de circulaire drinkbekers willen we hiermee een bijdrage leveren aan het reduceren van de hoeveelheid afval op festivals, aan een schoner festivalterrein en aan het verder verbeteren van de festivalervaring van de bezoeker. Zodra de voorraden van kartonnen trays verbruikt zijn en het festivalseizoen weer opgestart is, stappen we voor alle Grolsch en Kornuit festivals over op duurzame festivaltrays.
Samen met andere koplopers uit de evenementenindustrie stimuleert Grolsch verantwoord plasticgebruik. Denk bijvoorbeeld aan ons Kornuit-krat van 100% gerecycled consumenten plastic en de circulaire drinkbekers die we inzetten op festivals. Binnen drie jaar willen de aangesloten organisaties bij Plastic Promise dat minimaal 50% van alle plastic wegwerpartikelen (zoals bekers, borden, bestek en regenponcho's) door herbruikbare producten zijn vervangen, of hoogwaardig wordt gerecycled.
Kijk voor meer info op plasticpromise.nl
In februari 2019 heeft Grolsch ook haar handtekening gezet onder het Plastic Pact. Dit vond plaats tijdens de Conferentie Circulaire Economie onder leiding van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Grolsch vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van duurzaamheid en voortdurend stappen te zetten naar minder, beter of geen plastic. Met dit Pact hebben de deelnemers de volgende afspraken gemaakt:
Meer informatie: zie rijksoverheid.nl
Voor al onze 33 cl retourflessen maken we gebruik van een lichtgewicht kroonkurk. De kroonkurken zijn 17% lichter in gewicht en bevatten 19% minder staal in vergelijking met de oude kroonkurken. Op deze manier bespaart Grolsch ruim 100.000 kg staal op jaarbasis. Deze overstap zorgt bovendien voor lagere transportkosten in de keten en vermindert tegelijkertijd de druk op het milieu. Grolsch kiest voor een duurzame oplossing waarbij de hoge kwaliteit gehandhaafd blijft.
Eind 2019 zijn we gestart met het testen van palletfolie waarin 50% gerecycled materiaal is verwerkt. Dit 50% gerecycled materiaal hebben we vanaf 2020 zelf aangeleverd bij de leverancier, vanuit onze eigen reststromen. Onze reststroom aan palletfolie recyclen we op deze manier naar palletfolie voor Grolsch producten. De test periode is in 2020 afgerond, en het folie is inmiddels volledig geïmplementeerd. Dit heeft in 2020 een besparing opgeleverd van 52.000 kilo aan virgin kunststof.
Voor ons biermerk Kornuit gebruiken we voor de sixpacks-blikken al enige tijd blikfolie die vervaardigd is van 100% gerecycled plastic. In december 2019 zijn we gestart met het overzetten van al onze biermerken naar blikfolie die gemaakt is van 100% gerecycled plastic. In 2020 zijn al onze Grolsch - en aan Grolsch gelieerde - merken omgezet naar deze zogenoemde R100 folie. Dit heeft in 2020 91.000 kilo aan virgin folie bespaard.
In 2019 hebben we testen gedaan met trayfolie die 33% lichter is dan de huidige folie. In 2020 is dit geïmplementeerd voor de 24x33cl en 24x50cl blik tray verpakkingen. Hiermee hebben we in totaal 29.800 kilo aan virgin kunststof weten te besparen. In 2021 gaan we starten met de benodigde testen om folie van 50% en 100% gerecycled materiaal te kunnen gaan inzetten voor verpakkingen waarbij blikken los op een tray staan. Doel is om deze testen in 2021 af te ronden en in 2022 volledig over te zijn op deze folie.
Met lichtere flessen besparen we op jaarbasis grote hoeveelheden glas. Voorwaarde daarbij is uiteraard dat de flessen nog steeds gebruiksvriendelijk, stevig en veilig zijn. Het streven naar minder glasverbruik is een continu proces bij de ontwikkeling van nieuwe flessen.
In 2018 hebben we de hoeveelheid glasverbruik van onze 33 cl. exportfles met 10 gram per fles verminderd. De afgelopen 3 jaar hebben we het glasverbruik voor deze fles met maar liefst 10% naar beneden gebracht. Ook het glasverbruik van onze 30 cl. binnenland fles is de laatste 3 jaar met 4% gedaald. Daarnaast heeft de 50 cl. fles van het merk Tyskie in 2018 een re-design ondergaan, en per fles is een glasreductie gerealiseerd van 35 gram.
In 2018 en 2019 hebben we voor de biermerken Grolsch en Kornuit een pilot gedaan met het gebruik van circulaire drinkbekers op festivals. Organisatoren van festivals kregen daarbij een full service pakket aangeboden. Dit omvatte de levering van de bekers, de logistiek, reiniging en opslag. We willen hiermee een bijdrage leveren aan het verder reduceren van de hoeveelheid plastic afval, aan een schoner festivalterrein en het verder verbeteren van de festivalervaring van de bezoeker. Tijdens de pilot is getest met zowel herbruikbare hard- als softcups. De softcups gemaakt van gerecyclede PET-materiaal blijken de beste optie. Deze cups willen we voortaan op festivals gaan gebruiken.
In de campagne ‘Never Give Up On Your Cup’ bundelt Grolsch de krachten met festivalorganisatoren en andere drankmerken. Via de campagne worden festivalbezoekers massaal opgeroepen plastic bekers en flessen voortaan naar de bar of een inzamelpunt te brengen. 'Never Give Up On Your Cup' is één van de initiatieven vanuit de Plastic Promise op weg naar een circulaire drinkbeleving op evenementen.
Meer weten? Check yourcup.nl.
Een mooi voorbeeld van samenwerking op het vlak van statiegeldbekers is het Leidens Ontzet 2019.
Bekijk hier de video over circulaire bekers.
Grolsch introduceerde in het voorjaar van 2018 een nieuw krat voor Kornuit. Het krat is volledig gemaakt van kunststof consumenten afval. Dit afval wordt ingezameld, gesorteerd, gescheiden en vermalen. De lichte kunststoffen zoals polypropeen en polyetheen worden gedroogd, verzameld en opnieuw verwerkt tot kunststof. En juist dit kunststof is gebruikt voor het Kornuit krat. Het krat voldoet aan alle benodigde specificaties en is door Grolsch gerealiseerd in samenwerking met DS Smith Plastics, de leverancier van het krat. Grolsch brengt hiermee als eerste ter wereld een krat op de markt vervaardigd van 100% gerecycled consumenten plastic.