"Onze ambitie is een volledig CO2 neutrale brouwerij in 2025."
Het is onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025: een brouwerij waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. We zijn trots op de goede resultaten die we in de afgelopen jaren behaald hebben en blijven ons de komende jaren maximaal inzetten om dit doel te behalen.
Doelstelling
Verbetering efficiëntie afvullijnen
Resultaat
Verschillende verbeterinitiatieven opgestart en geïmplementeerd om een efficiëntieverbetering en energiereductie te realiseren. Door COVID-19 hebben we niet álle verbeteringen kunnen realiseren.
Doelstelling
Optimalisatie tunnelpasteurs
Resultaat
Verschillende aanpassingen gedaan (zoals isolatie, matten en controls) waardoor de thermische efficiëntie vergroot is.
Doelstelling
Verbeterinitiatieven verdere energiereductie productieafdelingen
Resultaat
Verschillende initiatieven geïmplementeerd, zoals uitzetten drogers bij lage buitentemperatuur, uitzetten van blowers en pompen bij geen productie, standaardisatie in processen gecombineerd met short interval control, waardoor snel bijgestuurd kan worden in het geval van afwijkingen.
Doelstelling
Installatie nieuwe droger in filterkelder
Resultaat
Studie uitgevoerd naar deze nieuwe droge, de te realiseren besparing bleek nihil. Daarom hebben we besloten om dit project niet uit te voeren.
Doelstelling
Optimalisatie koelinstallatie
Resultaat
Vanwege aanvullende kwaliteitseisen vanuit Asahi moest de temperatuur van het koelmiddel verlaagd worden, met als consequentie een hoger verbruik ten opzichte van vorig jaar. In 2022 zal, in samenwerking met Universiteit Twente en eventueel derde partijen, een optimalisatie van het systeem worden uitgevoerd.
Doelstelling
Uitvoeren van projecten uit energie transitieplan
Resultaat
Het detailontwerp voor de verschillende installaties is uitgevoerd, vergunningen zijn aangevraagd en verleend. De betrouwbaarheid van de back-up ketel is verbeterd en de benodigde diensten/materialen zijn ingekocht. Alles ligt op schema om de geplande stappen voor 2022 in 2022 te realiseren!
Doelstelling
Reduceren aardgasgebruik door vervanging pallethoemachine
Resultaat
Ontwerp van vervangende installatie is gemaakt en inkoop is gedaan. Installatie van de nieuwe machine is gepland in 2022.
Doelstelling
Optimalisatie boilerefficiëntie; reductie restverbruik energie
Resultaat
We hebben aanpassingen aan de installatie uitgevoerd, waardoor het restverbruik significant gereduceerd is.
In samenwerking met Universiteit Twente hebben we onderzoek gedaan naar optimalisatie van pompsystemen binnen de brouwerij. Voor het koelsysteem zijn de aanpassingen geïmplementeerd, waarmee een energiebesparing is gerealiseerd.
Vanwege implementatie van de TopClip en het weglaten van trayfolie voor export Stock Keeping Unit’s is er minder energie nodig in de bliklijn.
Optimalisatie verdamping brouwhuis, waardoor minder energieverliezen optreden en dus energie efficiënter wordt gebrouwen.
Vervangen van de verlichting in een deel van de verpakkingslijnen door LED verlichting.
Goede performance van de afvalwaterzuivering, waardoor er ruim 10% meer biogas per geproduceerde hl bier is geproduceerd dan gepland.
Vervangen van verlichting in kantooromgeving door LED verlichitng.
Bier/CO2 efficiëntie (In kgCO2 eq/hl) 2,7
Groene energie in totaal energieverbruik 48%
Susan Ladrak, Manager Engineering – Koninklijke Grolsch
“Jaarlijks reduceren we de CO2-emissie van de brouwerij, maar we moeten nog meer doen om uiteindelijk op 90% klimaatneutraal in 2050 uit te komen zoals in het klimaatakkoord Parijs in 2015 is overeengekomen. Overheden en bedrijven hebben zich daaraan geconformeerd, Grolsch natuurlijk ook! Op dit moment werken we aan verschillende scenario’s voor het realiseren van onze ambitie, de duurzame brouwerij. We onderzoeken verschillende alternatieve energiebronnen en nemen het initiatief in mogelijke samenwerkingsverbanden in de regio. Onze ambitie is een volledig CO2-neutrale brouwerij in 2025. Tegelijkertijd kijken we naar de operationele kosten en de beschikbaarheid van energie in de toekomst. We zien het als onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een betere, groenere en circulaire wereld.”
Leendert Tamboer, manager Business Development & Strategie - Twence
“Grolsch heeft voor de uitdagende ambitie gekozen om in 2025 een klimaatneutrale brouwerij te zijn. De samenwerking met Twence levert daaraan een belangrijke bijdrage. De warmte die wij leveren, produceren we uit biomassa van niet-herbruikbaar afvalhout. Daarmee is de energie volledig groen opgewekt. Het warme water wordt ingezet bij Grolsch voor het opwarmen van pasteurs en spoelmachines en voor het verwarmen van de gebouwen. Een unieke samenwerking, waarmee Grolsch jaarlijks enkele miljoenen kubieke meter aardgas bespaart. De besparing op aardgas heeft bovendien een aanzienlijk reductie van CO2-emissie tot gevolg. Met de uitbreiding van warmte- en stoomlevering aan stedelijke warmtenetten en industriële grootverbruikers kan Twence meer energie beschikbaar stellen aan huishoudens en de regionale industrie. Een mooie bijdrage aan de duurzame ambities voor onze regio en voor Grolsch specifiek. Het mooie aan onze samenwerking vind ik de gedrevenheid aan beide kanten om bij te dragen aan de regionale energietransitie.”
Tijs de Bree, gedeputeerde - Provincie Overijssel
"De realisatie van warmtenetten is niet eenvoudig en vraagt heel veel doorzettingsvermogen. Grolsch heeft samen met Twence deze wilskracht laten zien en bespaart zo enorm veel energie en CO2 uitstoot. Een mooie bijdrage om het aardgasverbruik in Overijssel terug te dringen. Laat dit een voorbeeld zijn voor andere bedrijven met restwarmte of een warmtevraag. In Twente is door de industriële bedrijvigheid veel potentie voor het benutten van restwarmte. In plaats van deze restwarmte doelloos weg te laten lopen in de lucht, krijgt ze nu een nuttige en duurzame toepassing. Ik wil Grolsch graag uitdagen om te blijven verduurzamen, en ook stappen te zetten op het gebied van duurzame opwek van energie.”
Binnen onze productieafdelingen zijn verschillende initiatieven in gang gezet die ervoor moeten zorgen dat duurzaam denken top-of-mind is of wordt bij alle collega’s. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het dagelijkse bespreken van het water- en energie op afvullijn/ gebiedsniveau, waardoor afwijkingen sneller kunnen worden gesignaleerd en acties voor het oplossen snel in gang kunnen worden gezet. Ook is er wekelijks overleg tussen onze sustainability engineers en onze operators om ideeën en initiatieven uit de teams verder uit te werken en te implementeren, met als gevolg het realiseren van besparingen. Ook zijn er brainstormsessie geweest met alle operators, technicians en teamleiders uit packaging om tot een goed plan voor reductie in 2021 (en daarna) te komen.
Door installatie van een decanter (centrifuge) hebben we de hoeveelheid vaste stof in het afvalwater gereduceerd. Hierdoor kan de afvalwaterzuivering efficiënter opereren en is er in 2020 ruim 32.000 Nm3 biogas extra geproduceerd ten opzichte van 2019. Dit is voldoende om ongeveer 25 huishoudens een jaar lang van gas te voorzien.
Om volledig CO2 neutraal te kunnen worden, moet alle ingezette energie op duurzame wijze worden opgewekt. Hiervoor hebben we een concreet stappenplan gemaakt. Het belangrijkste project dat we in 2022 in gebruik willen nemen, is het afnemen van duurzame warmte van Twence. Op die manier kunnen we 3 miljoen Nm3 aardgas per jaar minder verstoken in de boilers. Dat levert een emissie reductie van 5500 ton CO2 per jaar op. Het realiseren van de emissie reductie door het afnemen van warmte van Twence is alleen mogelijk als ook de projecten ‘biogas upgrade’ en ‘adsorptie aan actief kool’ geïmplementeerd zijn. Hiermee borgen we dat het biogas dat in de afvalwaterzuivering geproduceerd wordt altijd nuttig wordt ingezet en borgen we bovendien dat we voldoen aan de eisen van de vergunning. In 2020 zijn alle benodigde ontwerpen gemaakt en aanvragen voor vergunningen voorbereid en ingediend. In 2021 willen we deze installaties bouwen en in gebruik nemen.
Het is onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025: een brouwerij waarvan alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. Hiervoor blijven we het energieverbruik verder reduceren en de biogasproductie verder vergroten. Parallel werken we aan het omzetten van onze fossiele brandstoffen naar duurzame, CO2-neutrale energiebronnen. Zo gebruiken we per 1 januari 2020 alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit (Hollandse Wind). Hiermee reduceren we de CO2-emissie met ongeveer 50%.
In januari 2020 is er een prachtig initiatief van start gegaan: een slim combinatietransport met mout en bierbostel dat zorgt voor een enorme besparing kilometers én CO2. Van Triest Veevoeders - afnemer van Grolsch bierbostel - haalt ook Mout op uit de provincie Groningen, bestemd voor onze brouwerij in Enschede. In plaats van met lege vrachtwagens weer terug te rijden vanaf de brouwerij, worden de vrachtwagens éérst gevuld met ons bierbostel. Op weg richting Groningen komen de vrachtwagens langs melkveehouders in Drenthe en Groningen, waar het bierbostel afgeleverd wordt. De weer lege vrachtwagens rijden vervolgens door naar de provincie Groningen, om daar opnieuw gevuld te worden met mout voor onze brouwerij. Een proces dat telkens herhaald wordt: een slim staaltje transport dus!
Deze ritten worden zo'n 15 á 20 keer volbracht in een week, in combinatie met het transport van bierbostel. De efficiënte manier van vervoeren zorgt voor een besparing van ongeveer 350 km per rit, wat oploopt tot 5.500 km per week en wel 275.000 km per jaar. De besparing van het aantal kilometers zorgt natuurlijk ook voor een forse besparing in CO2: op jaarbasis ongeveer 20.000 kilo.
Op de ramen van onze brouwerij is een zonwerende folie aangebracht. Dit folie houdt tot ongeveer 60% van de warmte instraling van de zon tegen. De filterkelder is een ruimte die tot 12 graden gekoeld wordt, om onder andere de groei van microbiologie te voorkomen. Door deze zonwerende folie kan er minder warmte van de zon de filterkelder binnendringen en is er minder koelenergie nodig om de filterkelder tot 12 graden te koelen. Omdat wij deze koelenergie zelf opwekken met elektriciteit, zorgt de zonwerende folie voor een elektriciteitsbesparing voor de brouwerij. Deze bedroeg in 2020 meer dan 60.000 kWh per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ruim 20 gemiddelde huishoudens.
Met een warmtecamera is aan de binnenzijde van de filterkelder het verschil gemeten tussen een raam dat nog niet met zonwerende folie is beplakt en een raam dat wel met zonwerende folie is beplakt. Deze meting vond plaats op een bewolkte dag, en gaf zelfs toen mooie resultaten weer. De warmtecamera laat zien dat een raam zonder folie een temperatuur van 19,4 graden heeft aan de binnenzijde. Een raam met zonwerende folie heeft aan de binnenzijde een temperatuur van 16,0 graden. Het temperatuurverschil tussen het glas en de ruimte zelf (12 graden) wordt door het aanbrengen van de zonwerende folie – bij bewolkt weer – ongeveer gehalveerd.
Het is onze ambitie om een volledig CO2-neutrale brouwerij te zijn in 2025: een brouwerij waarbij alle ingezette energie op duurzame wijze wordt opgewekt. Hiervoor blijven we het energieverbruik verder reduceren en de biogasproductie verder vergroten. Parallel werken we aan het omzetten van onze fossiele brandstoffen naar duurzame, CO2-neutrale energiebronnen. Zo gebruiken we per 1 januari 2020 alleen nog maar duurzaam opgewekte elektriciteit. Hiermee reduceren we de CO2-emissie met ongeveer 50%.
Om volledig CO2 neutraal te kunnen worden, moet alle ingezette energie op duurzame wijze worden opgewekt. Hiervoor hebben we een stappenplan gemaakt. Op dit moment zijn we druk bezig om de eerste stappen hiervan verder uit te werken. We willen in 2023 ongeveer 2/3 van onze warmtebehoefte duurzaam kunnen leveren. Dit gaan we doen door middel van de volgende projecten:
Biogas Optimalisatie, Test voor vervanging incinerator, en Duurzame warmtelevering vanuit Twence.
Om aan de eisen van het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, moeten we in Nederland een extra energiebesparing van 9PJ gaan realiseren. De overheid heeft daarover afspraken gemaakt met verschillende bedrijven: het zogeheten Addendum MEE. In het kader van deze afspraken heeft Grolsch toegezegd een additionele energiebesparing van ongeveer 1,5% te leveren in de periode 2017 - 2020. In 2020 hebben we de 3 fase wort koeling installatie volledig ingezet en daarmee meer dan de door de overheid gevraagde 4800 GJ bespaard.