Corporate Affairs Director:
"Een belangrijk aspect van duurzame bedrijfsvoering is transport. Om een volledig klimaatneutraal bedrijf te worden ondernemen we daarom verdere stappen om ook ons transport en aanhangende processen volledig te verduurzamen (scope 3)."
Een belangrijk aspect van duurzame bedrijfsvoering is transport. Om een volledig klimaatneutraal bedrijf te worden ondernemen we daarom verdere stappen om ook ons transport en aanhangende processen volledig te verduurzamen (scope 3). Hierbij willen we voldoen aan de huidige én toekomstige eisen rondom transport in Nederland.
Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director – Koninklijke Grolsch
"Om een volledig klimaatneutraal bedrijf te worden ondernemen we verdere stappen om ook ons transport en aanhangende processen volledig te verduurzamen (scope 3). Hierbij willen we voldoen aan de huidige én toekomstige eisen rondom transport in Nederland. We hebben hier de afgelopen jaren al mooie resultaten behaald: zo wordt ruim 70% van al onze export containers al via de binnenvaart richting de haven van Rotterdam vervoerd, maken we gebruik van extra lange vrachtwagens voor de aanvoer van onze grondstoffen en zijn we deelnemer aan het Lean & Green programma met concrete CO2 reductie resultaten!".
Sinds 2020 zijn wij een ‘zero waste’ brouwerij en wordt 100% van ons afval hergebruikt. Dit is een langdurig en intensief proces geweest waarbij verschillende projecten belangrijke rollen hebben gespeeld om uiteindelijk tot dit mooie resultaat te komen. Zo zijn er enorme stappen zijn gezet met onze grotere projecten rondom het hergebruiken van afval, zoals het hergebruik van bierbostel en de herbruikbare draagtrays voor festivals. Maar juist de inspanning die door collega’s is geleverd in de kleinere projecten, hebben ervoor gezorgd dat we de stap van 99.8% naar 100% hergebruik van ons afval konden maken.
Grolsch verduurzaamt niet alleen de eigen bedrijfsvoering, maar stelt DVO ook centraal richting leveranciers. We beoordelen onze leveranciers dan ook mede op hun duurzaamheidsprestaties. Het is integraal onderdeel van ons inkoopbeleid. Hieronder een mooi voorbeeld van een duurzaamheidsinitiatief van onze leverancier in 2019:
Elwe Special Promotions
Elwe Special Promotions is onze leverancier voor onder andere kartonnen displays (RAD’s). Het karton voor deze displays is standaard voor minimaal 70% gerecycled (FSC). Elwe ziet het als haar morele verplichting om ook de overige 30% te compenseren. Dit doen zij door het aanplanten van nieuwe bomen via Trees for all. Voor Grolsch verwerkt Elwe op jaarbasis ongeveer 120.000 platen karton. Om het 30% gedeelte niet-recyclebaar te compenseren gaan zij 20 bomen hiervoor aanplanten.
Grolsch verduurzaamt niet alleen de eigen bedrijfsvoering, maar stelt DVO ook centraal richting leveranciers. We beoordelen onze leveranciers dan ook mede op hun duurzaamheidsprestaties. Het is integraal onderdeel van ons inkoopbeleid. Hieronder een mooi voorbeeld van een duurzaamheidsinitiatief van onze leverancier in 2019:
MAAS
Onze koffieleverancier MAAS heeft zich aangesloten bij Made Blue. Made Blue is een organisatie die schoon drinkwater creëert in ontwikkelingslanden. Dit doet zij door het aanleggen van waterputten, filtersystemen en pijpleidingen, waardoor er schoon drinkwater uit de bergen naar de lager gelegen dorpen kan worden gebracht. Maas draagt hieraan bij door elke liter water die uit een MAAS machine komt te doneren aan Made Blue en daarmee hetzelfde aantal liters schoon drinkwater beschikbaar te stellen in ontwikkelingslanden: ‘Een liter voor een liter’. In 2019 is door Grolsch 71.399 liter schoon drinkwater gebruikt voor de koffiezetapparaten. Dit betekent dat 7 kinderen gedurende 10 jaar worden voorzien van schoon drinkwater. Bekijk hier het filmpje van MAAS en Made Blue!
Wist je dat we onze eigen Grolsch kratten recyclen en hergebruiken als Grolsch festivaltray? In 2019 zijn we voor onze biermerken Grolsch en Kornuit gestart met het gebruik van herbruikbare draagtrays op festivals. De nieuwe draagtray is geschikt voor vijf drinkbekers. De festivalbezoeker kan de tray gedurende het festival eenvoudig bewaren in zijn of haar broekzak om deze vaker te gebruiken. De Grolsch draagtray is gemaakt van gerecyclede Grolsch kratten; de Kornuit draagtray van gerecycled consumenten plastic. Het festivalterrein zal door de inzet van deze trays vanaf de start van het festival aanmerkelijk schoner zijn. Hopelijk draagt dit ook bij aan het bewustzijn van de festivalbezoeker om minder afval weg te gooien en meer plastic in te leveren voor hergebruik.
Meer info: Persbericht d.d. 28 mei 2019
Op ons brouwerijterrein werken we actief aan het scheiden van afval voor folie, metaal, glas en karton. Alle blikken, flessen en fusten die retour komen worden gerecycled. Ook de etiketten van retourflessen worden bij terugkomst op de brouwerij van de fles gewassen. Het papierpulp dat overblijft, wordt hergebruikt in de papieren verpakkingen voor diepvriesproducten en de baksteenindustrie. Onze gist en moutstof worden hergebruikt als veevoer. En de kieselguhr die we toepassen als filtreermiddel om ons bier helder te krijgen, wordt door boeren verwerkt op het land of gaat naar een vergister. Samen met onze leveranciers kijken we waar we nog meer verbeterslagen kunnen maken om nog efficiënter te verpakken en de hoeveelheid afval verder te reduceren.
Het afvalwater uit de brouwerij wordt in onze eigen afvalwaterzuivering gezuiverd. Op die manier produceren we een aanzienlijke hoeveelheid biogas (= groene energie). Hiermee verwarmen we onder meer de boilers. Het aandeel groene energie door het zelf geproduceerde biogas bedraagt 13% van onze totale energiebehoefte. Hierdoor verbruiken we minder aardgas, wordt het milieu minder belast én besparen we geld.
Grolsch is een 'zero waste' brouwerij en 100% van haar afval wordt hergebruikt. Neem bijvoorbeeld de bierbostel: het restproduct van de mout dat overblijft nadat de suikers en de eiwitten eruit zijn gehaald. Bierbostel heeft een hoge voedingswaarde en dat maakt het een gewild diervoeder, vooral voor koeien. Jaarlijks verwerken we 50.000 ton bierbostel tot veevoer. Elke week komen 25 vrachtwagens om dit afvalproduct op te halen voor hergebruik. Dat zijn er ruim 1.250 per jaar.