Laatste Nieuws

12 July 2018

Koeien houden ook van Grolsch

Bij Grolsch staat duurzaamheid voorop. In ons DVO jaarverslag lees je dat Grolsch 99,8% van ons afval hergebruikt. Neem bijvoorbeeld bierbostel: het restproduct van de mout dat overblijft nadat de suikers en de eiwitten eruit zijn gehaald voor ons eigen gerstenat. Dagelijks halen de vrachtwagens van Van Triest hier tonnen bierbostel af. Veel mensen vragen me wat daarmee gebeurt. Dat kan ik je wel vertellen. Eén ding is zeker, de boeren zijn hier heel erg blij mee!

 

Restproducten hergebruiken

Na ruim 36 jaar bij Grolsch te werken mag ik wel stellen dat ik in bierbrouwen wel de nodige ervaring heb. Naast mijn functie als chef teamleader Brewing heb ik een aantal extra aandachtsgebieden, dat zijn het brouwhuis en de moutsilo’s. Grolsch is een circulair bedrijf. Dat wil zeggen dat we zoveel mogelijk restproducten die overblijven na ons bierproces, gaan hergebruiken. Hetzij intern, hetzij extern. Bij brewing praten we dus over restproducten. Dat zijn de producten die we niet meer nodig hebben als wij de ingrediënten voor ons bier uit de grondstoffen hebben gehaald. Dat is de gist, moutstof, kieselguhr en ook bierbostel. Zo heeft bierbostel nog een hoge voedingswaarde en dat maakt het een gewild diervoeder, vooral voor koeien. Daarbij komt dat het niet alleen duurzaam is, het levert ons ook nog eens geld op. Verder hoeven we ook geen verwijderingskosten te betalen. Dat maakt het dus extra interessant. Een win-win situatie.

 

50 miljoen kilo per jaar

Ons bierbostel slaan we op in twee hele grote silo’s. Jaarlijks verwerken we 50.000 ton bierbostel tot veevoer. Ja, je leest het goed: dat is 50 miljoen kilo! Elke week komen hier 25 vrachtwagens langs om ons afvalproduct op te halen voor hergebruik. Dat zijn er ruim 1250 per jaar. In één vrachtwagen gaat ongeveer 40.000 kg per keer, in een half uurtje is die gevuld. Maar ik kan je nog veel meer vertellen over de moutstof en de gist die ook gebruikt worden als veevoer. En de kieselguhr die we toepassen als filtreermiddel om ons bier helder te krijgen. Dat bewaar ik voor een volgende keer: er is genoeg om trots op te zijn!

 

Hans Berentsen

Chef teamleader Brewing

Terug