Laatste Nieuws

17 October 2017

Grolsch Proeverij

De Grolsch Proeverij is een concept waarbij Grolsch van september tot en met december 2017 vier nieuwe bieren in een kleine oplage en bij 29 geselecteerde zaken exclusief presenteert. In september is het eerste speciaal bier geïntroduceerd, de Grolsch Tripel en in oktober, november en december volgden de Grolsch Saison, Grolsch Session IPA en Grolsch Vatgerijpt Tripel. Het speciaal bier wordt in kleine oplage gebrouwen en aan de geselecteerde ondernemers aangeboden. De ondernemers en haar gasten kunnen hun mening geven over het bier. Hiervoor zijn speciale bierviltjes ontworpen. Op basis van de feedback naar Grolsch wordt de receptuur indien nodig aangepast of verbeterd. Vervolgens kan er ook gekozen worden om het bier in grotere oplage aan te gaan bieden.

 

Marc brouwt vier bieren voor Proeverij

Grolsch staat al vele jaren bekend om het brouwen van speciale bieren. Deze bieren worden ontwikkeld in de Grolsch Proefbrouwerij. Vanuit de overtuiging 'Ontdek alles, behoud het goede' experimenteren en innoveren de meesterbrouwers hier op basis van vakmanschap. Onze meesterbrouwer Marc Janssen is altijd op zoek naar nieuwe biersmaken. Met de Grolsch Proeverij worden vier bieren van zijn wensenlijst werkelijkheid. De eerste twee bieren zijn reeds bekend, in september is de Grolsch Tripel gepresenteerd en in oktober de Grolsch Saison. De twee bieren die nog volgen in november en december zijn nog geheim, maar worden uiteraard ook heel speciaal.

 

Grolsch Tripel

Als eerste dus de Tripel in september, een mooie tripel met 8 procent alcohol. Om deze speciaal te maken is Marc samen met de andere brouwers gaan zitten en gaan experimenteren met verschillende kruiden, kardemom, koriander, citroengras en curacaoschillen. Dat heeft geresulteerd in Grolsch Tripel.

 

Grolsch Saison

De Saison is in oktober gepresenteerd en ook bij de geselecteerde horeca ondernemers verkrijgbaar. Het is het tweede speciaalbier in de serie van vier en bevat 6,5% alcohol. Door het gebruik van échte honing krijgt het bier een mooi droog karakter. Deze honing is in de whirlpool gedaan, want als je 'm mee laat komen gaat er veel aroma verloren, aldus Marc. De brouwers hebben een perfecte balans weten te vinden tussen droog, fruitig, zuur en kruidig.

 

Grolsch Session IPA

Het derde bier van de Grolsch Proeverij is een Session IPA. In november konden we genieten van dit fris en fruitige bier. Met maar 3,5% alcohol is het een licht bier met een frisse en fruitige smaakt en een bittere afdronk. Het idee kwam van collega Wim Vermeulen, die op vakantie blij verrast werd door een laag alcoholisch, maar erg smaakvol bier. In de proefbrouwerij zijn we hiermee gaan experimenteren en zo kwam onze fris fruitige Session IPA tot stand.

 

Grolsch Vatgerijpt Tripel

Grolsch Vatgerijpt Tripel is de laatste in een serie van vier bieren van de Grolsch Proeverij 2017. We willen ons onderscheiden door de dingen net wat anders te doen, en dachten dat de Sauternes, een Franse dessertwijn waar vanille- en fruittonen in zitten, heel goed zou combineren met de Tripel die we dus in de houten Sauternes vaten hebben afgevuld. De Tripel die we hebben gebrouwen is er één zonder kruiden en is dus anders dan ons eerste Proeverij bier, Grolsch Tripel. Doordat in deze 'nieuwe' variant geen kruiden zitten, heeft hij een lichte, blonde kleur gekregen, is hij zeer fruitig en heeft hij niet de typische alcoholische geur die bieren met een hoog alcoholpercentage normaal vaak hebben.

Terug