Laatste Nieuws

25 September 2019

Grolsch leidt vakmannen op

Grolsch wil goede mensen werven, behouden en jong technisch talent een kans geven. Zo zijn we in samenwerking met ROC van Twente in september 2018 gestart met de opleiding ‘Vakman Grolsch’. Een opleiding om eigen én nieuwe medewerkers te scholen op het gebied van technische kennis en vaardigheden. Een jaar later hebben 16 collega’s het eerste certificaat in ontvangst mogen nemen voor de opleiding op het niveau van Operator A. Martin Grefte, trainer/MDEV specialist en één van de oprichters van de opleiding ligt een en ander toe.

 

Grolsch Vakman

De vraag naar goed geschoolde Proces Operators is erg groot. Het aantal leerlingen dat met een diploma op dit vlak van school komt wordt steeds kleiner. Grolsch heeft daarom het heft in eigen handen genomen met ‘Vakman Grolsch’. Martin: ‘Het was belangrijk om een opleiding als ‘Vakman Grolsch’ te starten, omdat het niveau van onze nieuwe werknemers niet altijd voldoet aan wat wij graag willen zien. We willen onze mensen graag de juiste kennis en vaardigheden meegeven, daar hebben zij profijt van, maar wij natuurlijk zelf ook. De mensen die de opleiding volgen krijgen meer kennis en inzicht in het gehele proces. Hierdoor kunnen problemen worden voorkomen of sneller worden opgelost.’

 

Elkaar dingen leren

De opleiding is best pittig en kan af en toe lastig zijn. Eens in de drie weken moesten de deelnemers 2 keer in dezelfde week weer ''naar school''. De eerste keer een theorieles, en de tweede les had vaak te maken met het in de praktijk brengen van de geleerde theorie. Vakken als Rekenen, Voedselveiligheid maar ook Pneumatiek en Procesbeheersing zijn op die manier behandeld. Martin: ‘Mijn verwachtingen over de opleiding zijn tot nu toe allemaal uitgekomen. De opleiding bevalt heel goed en iedereen zit nog steeds vol enthousiasme. Natuurlijk zijn er ook wel een aantal verbeterpuntjes, maar dat hoort ook bij een nieuw project. We moeten ons blijven focussen op de praktijkbegeleiding en collega’s inschakelen om elkaar te helpen. Mijn doel is dat we elkaar de dingen goed leren en het vakmanschap overdragen.’    

 

Pak het op!

Eén van de mooiste complimenten die we over de opleiding hebben gekregen is het feit dat bedrijven langskomen voor advies, over hoe wij dit hebben aangepakt en op welke manier zij hetzelfe kunnen doen. Uit de reeds vele nieuwe aanmeldingen blijkt ook de waardering vanuit de eigen collega’s. Mensen zijn blij dat ze hier de kans krijgen om een opleiding te volgen. 

Eén van de deelnemers van afgelopen jaar is Wilma Aalbers: "Ik kreeg de kans om aan de opleiding 'Vakman Grolsch' deel te nemen. Leren leren is de basis geweest. Best spannend als je al geen 30 jaar meer een toets hebt gemaakt. Maar door een sterke motivatie en doorzettingsvermogen heb ik uiteindelijk de cursus met een heel goed eindresultaat weten af te sluiten! De beloning mag er zijn: een vaste baan voor onbepaalde tijd bij de Grolsch!"


Inmiddels is de tweede jaargang van start gegaan.
 

Martin Grefte: “Ga er mee aan de slag en ga niet zitten afwachten. Niets doen is erger dan af en toe een fout maken.”

 

Terug