Laatste Nieuws

1 June 2018

Blog Zorana Vos - Regio Accountmanager Retail

On the road voor Grolsch

 

Op de fiets door Amsterdam of in de auto naar de kleinere steden, op weg naar die klant waar het gezellig is, die klant die fan is van Grolsch, die klant die juist geen fan is van Grolsch, of die klant die nog geen idee heeft wat wij allemaal kunnen bieden. Op weg naar nieuwe mogelijkheden..

Mijn naam is Zorana Vos en ik ben inmiddels een jaar werkzaam bij Grolsch als Regio Accountmanager retail in Noord-Holland. Mijn liefde voor bier en interesse voor mooie merken hebben mij hier gebracht. Toen ik voor het eerst op de brouwerij kwam, onder de indruk van het imposante gebouw en de geur van hop die al reikt tot voorbij de parkeerplaats, merkte ik al gelijk dat er een fijne sfeer hing; voor mij nog onbekende mensen zeiden gedag en toonden belangstelling. Ik voelde me welkom en dit gevoel is niet meer weggegaan.
 
Voordat ik de sales in ging, had ik altijd een bepaald beeld bij een verkoper: vlotte babbel, gelikt uiterlijk en keiharde onderhandel skills. Niets voor mij, heb ik altijd gedacht. Maar wat mijn ervaring leert is dat, hoewel een verkoper deze eigenschappen in bepaalde mate zeker moet hebben, dat stereotype totaal niet (meer) de werkelijkheid is. Althans, dat type is niet degene die de beste resultaten zal behalen. Ik heb geleerd dat sales gaat om een klik krijgen, relaties bouwen en zorgen dat je zo goed mogelijk op de behoeftes van de klant kunt inspelen. Dit doe ik door middel van het inverkopen van activaties, dus bijvoorbeeld ‘ontvang een gratis glas bij aankoop van een sixpack Lentebok’ of ‘win een ventilator bij aankoop van een sixpack Radler’. Hierdoor worden consumenten getriggerd om ons product te kopen en, als het hen bevalt, te blijven kopen. Elk kwartaal plan ik een aantal activaties in met de klant, waarna we ze samen evalueren. Voor het plaatsen van de acties werk ik samen met Victor van Weering. Zijn taken bestaan uit het plaatsen van de displays, zorgen dat het schap goed verzorgd wordt en dat de klant tevreden is over de presentaties.
 
Het leukste van mijn baan is om te zien dat een relatie met de klant steeds beter wordt. Waar het in het begin erg aftasten is, is het na een aantal bezoeken een stuk makkelijker. Dan is het verkopen van promoties niet meer de kern van het gesprek, maar meer het persoonlijke aspect en de lange termijn plannen met de winkel. Het gevoel dat je echt iets kan toevoegen voor de klant, zij het met een goed idee of een luisterend oor, is heel gaaf. Daarna volgt het verkopen eigenlijk vanzelf. Ook vind ik de vrijheid in deze baan fijn. Je kunt zelf plannen hoe je de doelstellingen wilt gaan behalen, je bent veel op de weg en spreekt steeds verschillende mensen. Daarnaast bel ik veel met collega’s op het moment dat ik in de auto zit, om ervaringen en ideeën uit te wisselen, maar ook om even gezellig te kletsen.
 
Wat uitdagend is aan deze functie is een goede plek veroveren in de snel veranderende markt. De concurrentie is enorm en dit maakt het soms lastig om klanten te overtuigen om grotere volumes van onze merken af te nemen. Zeker in een regio als Amsterdam is het daarbij heel belangrijk om de ‘gunfactor’ te krijgen en het vertrouwen van klanten te winnen. Als deze er eenmaal is, dan kan dit verder uitgebouwd worden. Dichtbij jezelf blijven en je bewust zijn van hoe je over komt op mensen is hierin belangrijk.
 
Al met al heb ik een ontzettend leerzaam jaar achter de rug en ik weet zeker dat er nog genoeg leermomenten en successen gaan komen. Voor eenieder die twijfelt aan overstappen naar sales: ik kan het zeker aanraden
 
Terug