Laatste Nieuws

20 December 2018

Blog Sjoerd van Willigen - Supply Chain Planner

Sjoerd van Willigen is sinds 4 jaar Supply Chain Planner bij Grolsch, en verantwoordelijk voor de planning van het brouwhuis en de bierfiltratie. Hij combineert zijn wiskundige opleiding met zijn interesse voor logistiek, om de brouwproductie zo efficiënt en effectief mogelijk te laten verlopen. Hij woont in Hengelo, samen met zijn vriendin Alyssa.

 

Op moment van schrijven begint het weer echt druk te worden op de productieafdelingen van de Grolsch brouwerij. Na de meestal relatief rustige november maand, moeten in december de productielijnen namelijk weer volop draaien om te zorgen dat er overal in Nederland genoeg biertjes verkocht kunnen worden tijdens de feestdagen. En daar moet je wel een goed plan voor hebben!

De productieplanning is precies waar onze afdeling Supply Chain Planning voor verantwoordelijk is. We maken wekelijkse en dagelijkse productieplannen voor het brouwproces, de verpakkingslijnen, en alles daar tussenin. Daarnaast bestellen we verpakkings- en brouwmaterialen, voeren we dagelijkse en wekelijkse overleggen met productieafdelingen, en proberen we met collega’s van commerciële afdelingen zo goed mogelijk de productie op de verkopen af te stemmen. Allemaal met als einddoel dat onze producten altijd leverbaar zijn aan al onze klanten, tegen zo laag mogelijke productiekosten. En met de vele Grolsch speciaalbieren, al onze verschillende verpakkingstypes, en onze vele verschillende export markten, zijn dat toch zo enkele honderden verschillende producten die allemaal uit 1 brouwerij moeten komen.

Zelf ben ik verantwoordelijk voor alle zaken die met de productieplanning van de brouwafdeling te maken hebben. Van bijvoorbeeld het 3 jaren brouwplan voor investeringsvraagstukken, tot dagelijks een gedetailleerd productieplan voor de komende 24 uur. Daarnaast bestel ik verschillende brouwmaterialen, doe ik een groot gedeelte van de rapportage en analyse van de brouwproductie, en ben ik regelmatig betrokken bij projecten rondom nieuwe bieren of aanpassingen in het brouwhuis. Een behoorlijk gevarieerde baan dus!

Zo zijn we afgelopen tijd erg druk geweest met de plannen voor aankomende zomer. Dat we als bierbrouwer een grote verkoop- en productiepiek hebben in de zomer hoef ik denk ik niemand uit te leggen, maar door een lange periode van warm weer en erg goede verkopen konden we het afgelopen zomer met productie amper bijbenen. Genoeg reden om voor aankomende zomer ruim van tevoren een goed plan neer te zetten dus. Zo willen de productieafdelingen van ons precies weten hoeveel volume ze moeten leveren zodat ze hun mensen erop kunnen afstemmen, proberen we benodigd onderhoud dusdanig in te plannen dat we in de zomer optimaal kunnen doordraaien, en treffen we allerlei extra maatregelen om ervoor te zorgen dat we nog meer voorraad kunnen opslaan in het voorseizoen als buffer tegen hogere verkopen. Zelf heb ik onze capaciteitsmodellen ook onder de loep genomen, om zo precies mogelijk aan te kunnen geven waar eventuele knelpunten gaan zitten. Kom maar op met die warme zomer van 2019!

Grolsch heeft me de kans geboden om deel te nemen aan het Young Development Program. Samen met een groep van 13 jonge collega’s hebben we gedurende een jaar allerlei trainingen gevolgd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Dat betekent regelmatig uit je comfortzone stappen, zo moesten we aan het einde van dat jaar ons persoonlijke verhaal presenteren aan onder andere de voltallige directie, wel even spannend.

Dat Grolsch bereid is om in mij te investeren geeft me veel vertrouwen. Het is ook zeker geen straf om te mogen werken in zo’n mooie brouwerij, en om in je vrije tijd gewoon van je eigen werk te mogen genieten! Ik voel me toch weer trots als ik waar dan ook een Grolsch biertje zie en denk: Dat bier heb ik ooit ingepland. Proost!

 

Sjoerd van Willigen

Terug