Laatste Nieuws

15 December 2021

Blog DUURZAAM. KARAKTER.

Ik werk al ruim 23 jaar bij Grolsch, maar de reactie die ik krijg wanneer ik vertel dat ik bij Grolsch werk maakt me nog altijd trots! In mijn rol als Teamleader Shipping & Forwarding ben ik medeverantwoordelijk voor de wereldwijde distributie van onze bieren. Door de jaren heen hebben we ons transport al behoorlijk weten te verduurzamen, maar we kunnen nog veel verbeteren. Het is gaaf om bij een bedrijf te werken dat hier zo actief mee bezig is!
 
Onze brouwerij heeft een duidelijke ambitie op het gebied van duurzaamheid: een klimaat neutrale brouwerij in 2025. Om een volledig klimaatneutraal bedrijf te worden, ondernemen we verdere stappen om ook ons transport en aanhangende processen volledig te verduurzamen (scope 3). Hierbij willen we voldoen aan de huidige én toekomstige eisen rondom transport in Nederland. We hebben de afgelopen jaren al mooie resultaten behaald op dit gebied: zo rijden we voor onze palletdistributie in Nederland met voertuigen uit de hoogste emissieklasse (Euro-6), trainen en monitoren we chauffeurs op hun rijgedrag en maken we gebruik van extra lange vrachtwagens (LZV) voor de aanvoer van onze blikken en flessen. 
 
Kan het slimmer en duurzamer?
Samen met onze partners kijken we altijd of ons transport slimmer en duurzamer kan. Zo lopen er momenteel verschillende testen en onderzoeken op het gebied van automatisering en alternatieve brandstoffen. Sinds juni dit jaar rijden er bijvoorbeeld twee vrachtwagens voor ons pallettransport volledig op HVO 100 (Hydrotreated Vegetable Oil). Dit type biobrandstof is geproduceerd op basis van met waterstof behandelde plantaardige oliën en restafval en bespaart 89% CO2 ten opzichte van reguliere diesel. Tijdens deze testperiode hebben we het verbruik en de gereden kilometers nauwkeurig gemeten, zodat we dit kunnen vergelijken met het gebruik van Diesel. Daarnaast zijn we continue bezig met CO2 besparende maatregelen op onder andere het gebied van lading (zoals het verhogen van de beladingsgraad) en planning. Ook zijn we bezig met elektrisch rijden, in eerste instantie voor onze lease auto’s met als doel om ons wagenpark structureel en gefaseerd te vergroenen. Overigens zijn al onze heftrucks op de brouwerij en De Klok Dranken vestigingen al sinds 2004 elektrisch. 
 
Beter benutten Twente Kanalen
We kijken niet alleen naar vervoer over de weg, maar ook over water. Samen met andere grote Twentse bedrijven hebben we de deal ‘Beter Benutten Twente Kanalen’ ondertekend. Doel is om meer vracht via het water te vervoeren. In 2020 hebben we bijna 80% van onze deepsea zendingen verstuurd via de barge (een transportschip). Daarnaast hebben we met een aantal andere bedrijven en in samenwerking met Havenbedrijf Port of Twente, Logistic Association Port of Twente, de Provincie Overijssel en Joint Corridor Off- Road van de Topsector Logistiek het initiatief genomen voor de Joint Corridor. Dit is een gezamenlijke (internationale) transportverbinding van meerdere gelijkgestemde bedrijven met eenzelfde herkomst en bestemming voor vrachttransport. Na de opstart van een Joint Corridor wordt actief samengewerkt aan het continu verbeteren van de transportprestaties. We hopen dat steeds meer andere bedrijven in de toekomst ook gebruik gaan maken van deze duurzame manier van transport!
 
Lean & Green
Sinds 2013 heeft Grolsch de Lean & Green Star. We hebben deze waardering toegekend gekregen omdat we - in de periode 2007 t/m 2012 - met ons pallettransport in Nederland maar liefst 28,7% CO2 hebben bespaard. Grolsch behoorde hiermee tot de eerste 30 bedrijven in Nederland die een star behaalde. We hebben sindsdien echter niet stilgezeten en zijn doorgegaan met het zoeken naar CO2 besparende maatregelen op gebied van transport. We gaan nu naast ons pallettransport in Nederland de samenwerking met Lean & Green uitbreiden door ook onze andere distributiestromen (export, kelderbier en De Klok Dranken) onder de loep te nemen. Zo werken we toe naar een 2de en 3de Lean & Green star.
 
Volgende generatie
Het blijft geweldig om onze vrachtwagens en bieren overal in Nederland (en daarbuiten!) tegen te komen. Het besef dat ons bier steeds duurzamer gebrouwen én vervoerd wordt, maakt het extra mooi: want we willen toch dat de volgende generatie ook nog kan genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft? Ik ben blij dat ik hier ook via mijn werk een steentje aan bij kan dragen.
 
Heb je vragen, opmerkingen of tips op het gebied van duurzaam transport? Ik hoor ze graag van je!
 
Alwin Kulsdom,
Teamleader Shipping & Forwarding
 
Foto: Marco Koopman
 
Terug