Laatste Nieuws

24 May 2019

Blog Bas Koning ter Heege - Sr. Financieel Specialist

Laat ik beginnen met mij kort voor te stellen. Bas Koning ter Heege. Geboren en getogen tukker. Bedrijfseconomische achtergrond. Gewoond in Groningen, Uppsala en Utrecht. Inmiddels samenwonend in Hengelo. Liefhebber van sport, lekker eten en drinken, reizen en muziek. Supporter van FC Twente. Kelderklasse voetballer. Ambassadeur en liefhebber van Grolsch. Werkzaam als Sr. Financieel Specialist.


Als ik bij de vrijdagmiddagborrel op onze brouwerij om mij heen kijk, zie ik collega’s met een passie voor bier en het merk Grolsch. Collega’s én oud-collega’s zijn ambassadeur van onze mooie bieren. Persoonlijk ben ik onder meer trots op onze beugel, de volledige reeks aan Grolsch Proeverij bieren en de Made of Moments campagne van Kornuit. Daarnaast ben ik blij met de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling die ik krijg bij Grolsch. Niet alleen via praktische trainingen op het gebied van bijv. onderhandelingsvaardigheden en projectmanagement, maar ook op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is er ook ruimte voor ontspanning met collega’s, zowel sportief als in de kroeg!

Voor mij, als geboren en getogen Tukker, gaat de betrokkenheid met Grolsch verder dan een gedeelde geografische roots en biervoorkeur. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat Grolsch, als merk en bedrijf, ook de komende 404 jaar op een gezonde en toekomstbestendige manier blijft doorgroeien. Zonder de legendarische kernwaarden Vakmanschap én Meesterschap uit het oog te verliezen. Binnen de organisatie zie ik Vakmanschap en Meesterschap o.a. terug in (product)innovaties en het hoge serviceniveau dat wij intern nastreven en onze klanten leveren. Hoe draag ik hierin mijn steentje bij?

Als Sr. Financieel Specialist ben ik, gezamenlijk met 4 andere financieel specialisten, verantwoordelijk voor een groot deel van de financiële afspraken in ons horecakanaal. Dit omvat, naast vastlegging en opvolging van afspraken, betrokkenheid bij onderhandelingen met horecaondernemers en adviseurs, beoordeling van financierings- en vastgoedaanvragen in het horecakanaal en financiële afwikkeling van ons bonusproces. Daarnaast hebben wij een nauwe samenwerking met onze binnendienstcollega’s om te zorgen voor een soepele en spoedige afwikkeling van verzoeken van horecaondernemers en accountmanagers.

In mijn functie zit ik op het snijvlak van commercie en finance en wordt van mij verwacht dat ik altijd een goede afweging maak tussen risico en rendement. Collega’s zoeken mij op als sparringpartner voor financieringsvraagstukken en andersom zoek ik ook proactief collega’s op. Bij complexe new business transacties (met o.a. een financieringsbehoefte) ben ik verantwoordelijk voor de interne procesbegeleiding, hierbij is het een uitdaging om zowel intern als extern de neuzen dezelfde kant op te houden en gezamenlijk én met de juiste snelheid de eindstreep te halen.

Inhoudelijk zit de uitdaging in het sluiten van een deal er voor mij niet zozeer in om voor Grolsch de laatste druppel uit het vat te halen, maar wel om risico versus rendement te bewaken. Alleen dan kun je een deal sluiten waar beide partijen een goed gevoel bij hebben en kun je (voort)bouwen aan een langdurige relatie tussen beide partijen. Naast advisering en onderhandeling rondom de voorwaarden, is de beoordeling van voorstellen hierbij net zo belangrijk. Dit kun je zien als een waar due diligence, waarbij ik kritisch kijk naar de verhouding tussen commerciële kansen en (o.a.) financiële en juridische risico’s.

De interactie met collega’s, klanten en adviseurs spreekt mij ontzettend aan in mijn rol. Daarnaast zie ik in mijn rol ook veel verschillende type horecazaken en horecaondernemers door heel Nederland, dit blijft boeien! De biermarkt is een concurrerende markt, naast een aansprekend product is het juiste service- en kennisniveau volgens mij een vereist om je te onderscheiden. Hierin probeer ik mijn steentje bij te dragen met mijn financiële basis en flexibele commerciële instelling. Als dit zich vertaalt in een geslaagde deal met tevreden partijen aan beide kanten van de tafel, kan ik op vrijdagmiddag met tevredenheid de week afsluiten in ons eigen café in de brouwerij. Proost!

 

Bas Koning ter Heege

 

Terug