Vakmanschap is Meesterschap

Vakmanschap is Meesterschap

Het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds is opgericht ter gelegenheid van 400 jaar Grolsch in 2015. Het is een cadeau van Grolsch aan de regio om de sociale en economische groei in de regio te stimuleren. 
Het fonds heeft als doel om 'vakmanschap is meesterschap', in de breedste zin van het woord, in Twente en de Achterhoek te ondersteunen. Hierbij wordt groot belang gehecht aan enerzijds karakter en ondernemerschap, en anderzijds aan innovatie en duurzaamheid. Dit jaar zal bij de beoordeling van de verschillende inititatieven extra aandacht geschonken worden aan het 'meesterschap' in de projecten.
Inschrijving

Inschrijving

Aanvragen worden uitsluitend in behandeling genomen indien wordt voldaan aan alle genoemde voorwaarden en alleen via onderstaand formulier.

Wij verzoeken u vooraf de voorwaarden goed door te nemen. U kunt uw aanvraag tot en met 31 maart 2019 indienen. De beoordeling volgt dan vanaf april 2019. De bekendmaking van de toekenning van bedragen vindt plaats rond 11 mei 2019, de verjaardag van Grolsch.

Problemen met het invullen van het formulier? Stuur een email met de gegevens uit het aanvraagformulier naar grolschvakmanschapfonds@grolsch.nl

Criteria

Criteria

Het project en/of initiatief moet plaatsvinden in Twente of de Achterhoek. Het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds biedt financieel steun aan initiatieven die voldoen aan de volgende vier criteria:

Ondernemerschap - Wat draagt het project en/of initiatief lokaal bij?

Innovatie - Bevat het initiatief een innovatief karakter of een vernieuwende factor?

Duurzaamheid - Is het project duurzaam of zijn er duurzame maatregelen getroffen?

Karakter - Wat draagt het initiatief bij aan de maatschappij?

Klik hier voor de uitgebreide criteria.

Aanvraagformulier

 
1 Start 2 Complete

Op donderdag 31 mei 2018 zijn de gehonoreerde projecten bekendgemaakt van het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds 2018.

- Aandacht & Ambacht

- Resto van Harte

- De Zomerondernemer

Wij verzoeken u hieronder kort te verwoorden waarom uw project en/of initiatief in aanmerking komt voor het Grolsch Vakmanschap is Meesterschap Fonds. Wilt u hieronder de inhoudelijke aspecten en programmering benoemen.

Wij vragen u aan te geven in het projectplan hoe uw initiatief voldoet aan de vier genoemde criteria:

Verplicht veld *

Privacy

Door het vakje hieronder aan te vinken, erkent u het privacy statement gelezen te hebben en gaat u akkoord met het verwerken van uw persoonsgegevens in overeenstemming met het privacy statement. Mocht u op bepaald moment van gedachten veranderen over het ontvangen van informatie van ons, dan kunt u ons dit laten weten via het contactformulier.

Gehonoreerde Projecten

2018

Aandacht en Ambacht - Made in de Achterhoek is een initiatief van Around the Corner. Zij verbinden en maken aandacht en ambacht zichtbaar door pure producten te ontwerpen voor het interieur en deze samen met ambachtsmensen uit de Achterhoek en Twente vorm te geven. Via maatschappelijke instellingen uit de regio betrekken ze 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'. Met hun producten proberen zij zoveel mogelijk natuurlijke materialen toe te passen of te kiezen voor hergebruik. Meer informatie over Around the Corner kunt u vinden op www.aroundthecorner.nu

Resto van Harte - gebruikt al 13 jaar de eettafel als middel tot ontmoeting en verbinding in een buurt of wijk. Resto Van Harte heeft haar kennis en ervaring omgezet in cursus materiaal en de Van Harte Academie opgericht. Via deze training en begeleiding in de praktijk die zij ‘Buurtmobilisatie’ noemen mobiliseren en trainen zij wijkbewoners om op termijn zelfstandig het project te kunnen uitvoeren. Meer informatie over Resto van Harte kunt u vinden op www.restovanharte.nl

De Zomerondernemer - helpt jongeren tussen de 15-22 jaar om een onderneming op te starten in een zomervakantie. De jongeren leren op een praktijkgerichte manier wat ondernemen precies is en werken in detail aan hun eigen plan. De jongeren ontvangen een startkapitaal waarmee ze hun bedrijf een duwtje in de rug kunnen geven. Voor meer informatie over de Zomerondernemer kunt u kijken op www.zomerondernemer.nl/twente

 

2017

Retail skills - Deze nieuwe onderwijsmethode van het ROC van Twente geeft de leerlingen een heel praktijkgerichte opleiding voor het winkelvak, waarmee ze beter zijn voorbereid op stages en het toekomstige werkveld.

OT&L Oldenzaal - Transport- en logistiekondernemers uit de regio hebben samen met het onderwijs een programma opgezet om meer jonge mensen op te leiden tot vakmensen in de transportsector.

Noaberhuus Glanerbrug - Een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te scholen en te door middel van leer-werktrajecten en intensieve begeleiding aan het werk te helpen.

Stichting Fietswens - De stichting wil aangepaste fietsjes maken voor kinderen met een groeibeperking. Het eerste model heet de Trhreelybike en er is ontzettend veel vraag naar; de ontwerpers willen graag verder ontwikkelen.

Tiny Housing Twente - Dit project wil meerdere woonwijkjes realiseren met Tiny Houses, kleine maar volwaardige woningen die duurzaam geproduceerd en bewoond worden.

 

 

 

2016

Enschede Textielstad - Enschede Textielstad heeft met het project 'Aandacht voor ambacht' het doel om Enschede als textielstad weer op de kaart zetten en werkgelegenheid voor jongeren en werklozen creëren. Dat gebeurt onder andere met het meester-gezeltraject, waar leerlingen les/begeleiding krijgen van oude wevers/vakmannen.

Stichting TETEM Kunstruimte - De Stichting TETEM Kunstruimte zorgt er met 'Maker Festival Twente' voor dat lokale bedrijven kennis en ervaringen overdragen aan jongere generaties.

ROC van Twente - Het ROC van Twente legt met 'Meester gezel kleermaker' de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven om kennis over te brengen aan jonge mensen.

Rkbs Paus Johannes/Marcellinus - Rkbs Paus Joannes/Marcellinus ledt met 'The leader in me school' in Enschede leraren op om dit concept, dat gebaseerd is op de zeven gewoonten van Covey, toe te passen bij leerlingen. Zo worden kennis en vaardigheden verworven die jongeren nodig hebben in de 21e eeuw.

Stichting Studiegroep Metselen - Stichting Studiegroep Metselen probeert met 'Gastlessen metselen' leerlingen van groep 6, 7 en 8 te interesseren en enthousiast te maken voor een loopbaan in ambacht en techniek. En dan in het bijzonder het vakgebied metselen te bestuderen, stimuleren en bevorderen.

2015

East Dutch Textiles – Stichting Comsocial, Enschede - Stichting Comsocial is bezig met het opzetten van een stagebedrijf voor MBO-studenten en een leerwerkorganisatie voor wat lager opgeleide werkzoekenden in de mode- en confectiebranche. Uitgangspunt is duurzame, arbeidsvriendelijke wijze van produceren. www.comsocial.nl

Stichting Vriendentuinen Achterhoek, Doetinchem - Negen zorgboerderijen werken samen om verse groenten, fruit, aardappelen, eieren en andersoortige versproducten te produceren te schenken aan Voedselbanken in de regio. www.vriendentuinenachterhoek.nl

Stichting Zutphen Ambachtstad – Ambacht 21: de stad als werkplaats, Zutphen - Ambacht21 is een festival om jongeren kennis te laten maken met de mogelijkheden van een loopbaan in ambacht en techniek. www.ambacht21.nl

Hibernate – Stichting Hibernate, Enschede - Stichting Hibernate heeft de Sheltersuit ontworpen. Een uniek ontworpen jas, gemaakt van reststoffen, met de mogelijkheid daar een slaapzak aan te ritsen. De pakken worden gratis weggegeven aan daklozen en vluchtelingen. www.sheltersuit.com

Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht – Stichting RIBO, Hengelo - Het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht wil jongeren interesseren voor het restauratie-ambacht en perspectief bieden op opleiding en werk. www.praktijkcentrumrestauratie.nl

 

2015

Maf & Chique – Stichting Maf & Chique, regio Twente - Hotel-restaurant met innovatief concept waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen met als doel een zelfstandige dienstbetrekking elders.

Openluchttheater Eibergen, Eibergen - De parachute die boven het Openluchttheater Eibergen hangt is aan vervanging toe, een nieuwe waterdichte parachute kan 500 bezoekers droog houden. www.openluchttheatereibergen.nl

Van Kleding naar Meubilair – Nyink, Groenlo - Van Kleding naar Meubilair verzamelt en verwerkt niet-herbruikbare kleding tot akoestische meubilair oplossingen. Die op een duurzame en maatschappelijk verantwoordelijke manier wordt geproduceerd. www.nyink.nl

Als ik de baas zou zijn van het journaal – TV Enschede FM, Enschede - Speciaal redactieteam krijgt de opdracht om maatschappelijke dossiers uit te lichten en het  journaal lokaal en regionaal meer maatschappelijk relevant te maken.

GoAn! – Duurzaam Sport, Enschede - Natuurlijke producten die nu als afval gezien worden omzetten naar hoogwaardige sportieve kleding, met een gesloten productiesysteem zonder vervuilende processen en transportbewegingen.