Gehonoreerde projecten

2021

Blindsight Mobility (Sightguide - elektronische blindegeleleide hond) -  De ondernemers achter Blindsight Mobility, zelf respectievelijk slechtziend en blind, zijn de onderneming gestart vanuit de overtuiging dat mobiliteit voor blinden en slechtzienden intelligenter kan. Op dit moment zijn de belangrijkste hulpmiddelen op de markt een taststok en de blindegeleidehond. De stok is een eenvoudig hulpmiddel dat in zijn functie vaak te kortschiet. De geleide hond is een stuk intelligenter, maar brengt ook beperkingen met zich mee zoals verantwoordelijkheid, verzorging, aandacht en ruimte.  Blindsight Mobility is gestart met als doel volledig zelfstandige mobiliteitsvrijheid te realiseren voor personen met een visule beperking, door middel van het ontwikkelijken van een elektronisch blindegeleide hond.  (www.blindsightmobility.com)

De Sneakerfabriek - De  Sneakerfabriek is een plek waar jongeren en jongvolwassenen met een afstand tot arbeidsmarkt een eigentijds vak, in de vorm van sneakers maken, cleanen en customizen, kunnen leren en (arbeids)ritme kunnen opbouwen met het uiteindelijke doel arbeidsmarkttoeleiding. De Sneakerfabriek doet dit door een uniek en eigentijds werkproces aan te bieden waarbij je samen met en professional leert hoe je sneakers moet maken vanuit scratch waarbij oude materialen tevens worden hergebruikt. Daarnaast worden oude sneakers ook weer gecleaned en indien wenselijk ook gecustomized zodat deze er weer als nieuw uitzien. Jongeren die uitvallen vanuit de praktijkschool hebben veel baat bij het programma. (www.sbnw.nl)

SV Grol #ZoGroenAlsGrol is een groep van acht ondernemende en gepassioneerde vrijwilligers ontstaan vanuit de onlangs gefuseerde voetbalclub Grol uit Groenlo. Een initiatief met de doelstelling als vereniging het voorbeeld te zijn in de gemeente en regio op het vlak van duurzaamheid binnen sportverenigingen. Doel is om de jeugd en de regio meer bewust te maken van hoe wij omgaan met ons klimaat, nu maar ook in de toekomst.  Het project kent 4 pijlers: Sociale duurzaamheid, Circulariteit, Energieneutraal en Mulitfunctionaliteit. (www.svgrol.nl)

2020

Interactief Bijenmuseum met Bijentuin - Met het opzetten van een nieuw interactief Bijenmuseum en herinrichting van de bijentuin wil Bijenvereniging 't Koetshuis (Ledeboerpark) uit Enschede de bijenteelt verbeteren in de breedste zin van het woord. Activiteiten die hierbij horen zijn onder meer het opleiden en bijscholen van imkers, verzorgen en onderhouden van de bijenstal, recreatieve educatie voor burgers en scholieren, het geven van gastlessen voor scholieren op basisscholen en in 't Koetshuis en het verkopen van eigen honing en andere biologische bijenproducten. (www.bijenverenigingenschede.nl)

GroenWater - Het project GroenWater heeft het GreenSourcesysteem ontwikkeld wat water opvangt, bergt en hergebruikt. De initiatiefnemer van dit project is het bestuur van de Stichting Vrienden van de G, één van de grootste Gehandicapten voetbalafdelingen van Nederland. Met het water zuiverende kunstgrasveld bij voetbalvereniging Rigtersbleek in Enschede, in combinatie met het awareness & opleidingsprogramma voor kwetsbare doelgroepen, wordt een duurzame invulling geboden van maatschappelijke en economische opgaven. Het GreenSourcesysteem draagt bij aan een duurzame wereld met een toegankelijk systeem voor veilig water, gezondheid, vitaliteit en sociaal welzijn. (www.groenwater.nl)

B&B Erve Groot Wegereef Bed & Breakfast Erve Groot Wegereef in Hengevelde is een combinatie van sociaal ondernemerschap voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en een toeristisch B&B in de Hof van Twente. De B&B biedt als een van de weinige de mogelijkheid voor de ontwikkeling van arbeidsmatige dagbesteding tot aan een volledige baan. Door het opzetten van de B&B als sociale onderneming krijgt de authentieke Weldam boerderij een nieuwe invulling. Het is de bedoeling dat het erf letterlijk en figuurlijk laagdrempelig is, om zo de verbinding te kunnen leggen tussen toeristen en de mensen die begeleid worden. (www.ervegrootwegereef.nl/)

2019

De ATV Bakkerij - De ATV Bakkerij geeft (verstandelijk beperkte) cliënten van De Twentse Zorgcentra de kans een winkel te runnen. Dit door het bakken en verkopen van broodjes. De ATV Bakkerij is een initiatief van ATV De Molenhoek, een Actief Betrokken Club die zich inzetten voor de lokale samenleving. (www.atvdemolenhoek.nl)

WerkRaat  - WerkRaat draagt bij aan de bevordering van de sociale en economische groei in de Achterhoek doormiddel van een leer-werkcentrum. Dit centrum heeft als doel jongeren en (jong)volwassenen met een overbrugbare afstand tot een opleiding of de arbeidsmarkt, te inspireren en op te leiden zodat zij door kunnen stromen naar een reguliere opleiding of baan. (www.werkraat.nl)

Studio VolTalent - Studio VolTalent helpt vrouwen die vanwege psychische klachten, (tijdelijk) niet kunnen deelnemen aan de reguliere arbeidsmarkt. Doormiddel van het ontwikkelen van hun eigen creatieve talenten, krijgen zij een extra steuntje in de rug om weer volledig te kunnen meedraaien in de maatschappij. (www.studiovoltalent.nl)

UAS Challenge - Een van de jongste studententeams, Aerobotic Tech Team Twente (A3T), van Twente University wil uitzoeken hoe een drone centraal kan staan bij het helpen van mensen in nood na een natuurramp. Hiermee willen zij zowel Twente University als regio Twente nationaal en internationaal op de kaart zetten binnen de drone-community.

Buurt en Mobiliteit Overal (BEMO) - Stichting Groener Hengelo helpt de lokale gemeenschap door een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief aan te bieden voor ritten op buurt en wijkniveau. De stichting verzorgt met dit initiatief (BEMO) ook een sociaal maatschappelijke rol, door vervoer van deur tot deur te bieden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Stokerij Twentse Ketels - Stokerij Twentse Ketels heeft als doel ambacht te laten leven. Doormiddel van het stoken van regionaal fruit en regionale producten met regionale roots, moet een mooi en eerlijk product gemaakt worden en op de markt worden gezet. Door deze traditionele manier van stoken, kan ook Haaksbergen weer goed op de kaart worden gezet. (www.twentse-ketels.nl)

Straw Blocks Systems - Project “nieuwe coulissen met graan/stro” zet zich in voor het klimaat en milieu. Door het creëren van een fraaier natuurlandschap en door het opwaarderen van soorten rijkdom, biodiversiteit en teeltwisseling. Het doel is om graan/stro terug te brengen in het Twentse en Achterhoekse coulisselandschap. (www.strawblockssytems.nl)

 

2018

Aandacht en Ambacht - Made in de Achterhoek is een initiatief van Around the Corner. Zij verbinden en maken aandacht en ambacht zichtbaar door pure producten te ontwerpen voor het interieur en deze samen met ambachtsmensen uit de Achterhoek en Twente vorm te geven. Via maatschappelijke instellingen uit de regio betrekken ze 'mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt'. Met hun producten proberen zij zoveel mogelijk natuurlijke materialen toe te passen of te kiezen voor hergebruik. Meer informatie over Around the Corner kunt u vinden op www.aroundthecorner.nu

Resto van Harte - gebruikt al 13 jaar de eettafel als middel tot ontmoeting en verbinding in een buurt of wijk. Resto Van Harte heeft haar kennis en ervaring omgezet in cursus materiaal en de Van Harte Academie opgericht. Via deze training en begeleiding in de praktijk die zij ‘Buurtmobilisatie’ noemen mobiliseren en trainen zij wijkbewoners om op termijn zelfstandig het project te kunnen uitvoeren. Meer informatie over Resto van Harte kunt u vinden op www.restovanharte.nl

De Zomerondernemer - helpt jongeren tussen de 15-22 jaar om een onderneming op te starten in een zomervakantie. De jongeren leren op een praktijkgerichte manier wat ondernemen precies is en werken in detail aan hun eigen plan. De jongeren ontvangen een startkapitaal waarmee ze hun bedrijf een duwtje in de rug kunnen geven. Voor meer informatie over de Zomerondernemer kunt u kijken op www.zomerondernemer.nl/twente

 

2017

Retail skills - Deze nieuwe onderwijsmethode van het ROC van Twente geeft de leerlingen een heel praktijkgerichte opleiding voor het winkelvak, waarmee ze beter zijn voorbereid op stages en het toekomstige werkveld.

OT&L Oldenzaal - Transport- en logistiekondernemers uit de regio hebben samen met het onderwijs een programma opgezet om meer jonge mensen op te leiden tot vakmensen in de transportsector.

Noaberhuus Glanerbrug - Een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te scholen en te door middel van leer-werktrajecten en intensieve begeleiding aan het werk te helpen.

Stichting Fietswens - De stichting wil aangepaste fietsjes maken voor kinderen met een groeibeperking. Het eerste model heet de Trhreelybike en er is ontzettend veel vraag naar; de ontwerpers willen graag verder ontwikkelen.

Tiny Housing Twente - Dit project wil meerdere woonwijkjes realiseren met Tiny Houses, kleine maar volwaardige woningen die duurzaam geproduceerd en bewoond worden.

 

2016

Enschede Textielstad - Enschede Textielstad heeft met het project 'Aandacht voor ambacht' het doel om Enschede als textielstad weer op de kaart zetten en werkgelegenheid voor jongeren en werklozen creëren. Dat gebeurt onder andere met het meester-gezeltraject, waar leerlingen les/begeleiding krijgen van oude wevers/vakmannen.

Stichting TETEM Kunstruimte - De Stichting TETEM Kunstruimte zorgt er met 'Maker Festival Twente' voor dat lokale bedrijven kennis en ervaringen overdragen aan jongere generaties.

ROC van Twente - Het ROC van Twente legt met 'Meester gezel kleermaker' de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven om kennis over te brengen aan jonge mensen.

Rkbs Paus Johannes/Marcellinus - Rkbs Paus Joannes/Marcellinus ledt met 'The leader in me school' in Enschede leraren op om dit concept, dat gebaseerd is op de zeven gewoonten van Covey, toe te passen bij leerlingen. Zo worden kennis en vaardigheden verworven die jongeren nodig hebben in de 21e eeuw.

Stichting Studiegroep Metselen - Stichting Studiegroep Metselen probeert met 'Gastlessen metselen' leerlingen van groep 6, 7 en 8 te interesseren en enthousiast te maken voor een loopbaan in ambacht en techniek. En dan in het bijzonder het vakgebied metselen te bestuderen, stimuleren en bevorderen.

2015

East Dutch Textiles – Stichting Comsocial, Enschede - Stichting Comsocial is bezig met het opzetten van een stagebedrijf voor MBO-studenten en een leerwerkorganisatie voor wat lager opgeleide werkzoekenden in de mode- en confectiebranche. Uitgangspunt is duurzame, arbeidsvriendelijke wijze van produceren. www.comsocial.nl

Stichting Vriendentuinen Achterhoek, Doetinchem - Negen zorgboerderijen werken samen om verse groenten, fruit, aardappelen, eieren en andersoortige versproducten te produceren te schenken aan Voedselbanken in de regio. www.vriendentuinenachterhoek.nl

Stichting Zutphen Ambachtstad – Ambacht 21: de stad als werkplaats, Zutphen - Ambacht21 is een festival om jongeren kennis te laten maken met de mogelijkheden van een loopbaan in ambacht en techniek. www.ambacht21.nl

Hibernate – Stichting Hibernate, Enschede - Stichting Hibernate heeft de Sheltersuit ontworpen. Een uniek ontworpen jas, gemaakt van reststoffen, met de mogelijkheid daar een slaapzak aan te ritsen. De pakken worden gratis weggegeven aan daklozen en vluchtelingen. www.sheltersuit.com

Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht – Stichting RIBO, Hengelo - Het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht wil jongeren interesseren voor het restauratie-ambacht en perspectief bieden op opleiding en werk. www.praktijkcentrumrestauratie.nl

 

2015

Maf & Chique – Stichting Maf & Chique, regio Twente - Hotel-restaurant met innovatief concept waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich kunnen ontwikkelen met als doel een zelfstandige dienstbetrekking elders.

Openluchttheater Eibergen, Eibergen - De parachute die boven het Openluchttheater Eibergen hangt is aan vervanging toe, een nieuwe waterdichte parachute kan 500 bezoekers droog houden. www.openluchttheatereibergen.nl

Van Kleding naar Meubilair – Nyink, Groenlo - Van Kleding naar Meubilair verzamelt en verwerkt niet-herbruikbare kleding tot akoestische meubilair oplossingen. Die op een duurzame en maatschappelijk verantwoordelijke manier wordt geproduceerd. www.nyink.nl

Als ik de baas zou zijn van het journaal – TV Enschede FM, Enschede - Speciaal redactieteam krijgt de opdracht om maatschappelijke dossiers uit te lichten en het  journaal lokaal en regionaal meer maatschappelijk relevant te maken.

GoAn! – Duurzaam Sport, Enschede - Natuurlijke producten die nu als afval gezien worden omzetten naar hoogwaardige sportieve kleding, met een gesloten productiesysteem zonder vervuilende processen en transportbewegingen.