Koninklijke Grolsch

Koninklijke Grolsch N.V. is een onderneming met een historie die teruggaat tot het jaar 1615. Grolsch behoort daarmee tot één van de oudste en meest succesvolle brouwerijen van Nederland en is actief op zowel de Nederlandse- als een groot aantal internationale drankenmarkten. Koninklijke Grolsch biedt een brede portfolio van merken en bierstijlen zoals Grolsch Premium Pilsner, Grolsch 0.0%, de Grolsch speciaalbieren, Grolsch Radler, De Klok, Kornuit, Peroni, Meantime, Pilsner Urquell en Grimbergen. Sinds 2004 is Grolsch gevestigd in een moderne brouwerij in Enschede en sinds 11 oktober 2016 is Koninklijke Grolsch een dochteronderneming van Asahi Group Holdings.

 

 

Boek een brouwerij tour

De karakteristieke pilssmaak. De unieke beugelfles. En de typische reclames. Grolsch heeft al ruim vier eeuwen lang een onafhankelijke, eigen kijk op bier. Wil je alles ontdekken? Welkom bij de Grolsche Bierbrouwerij.

Tijdens de Brouwerij Tour komt alles wat je over Grolsch wilt weten aan bod: de rijke geschiedenis, het brouwen en bottelen. En natuurlijk is er voldoende gelegenheid om alle Grolsch bieren te proeven. Kortom, wil je een interessant en gezellig uitstapje en ben je ouder dan 18 jaar? Boek de Grolsch Brouwerij Tour. Jongeren van 12 tot 18 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassene.

 

Grolsch shop

In onze shop bij het Ontvangstcentrum verkopen wij de artikelen die je ook in de shop op onze site terugvindt. De Grolsch shop is geopend op woensdag tot en met vrijdag op het moment dat er excursies zijn. Onze webshop is altijd open, bezoek 'm nu.

Grolsch Webshop

Tijden

De brouwerij kan, behalve op feestdagen, van dinsdag tot en met vrijdag bezocht worden:

  • 's ochtends van 09.30 tot 12.00 uur (niet op dinsdag)
  • 's middags van 13.30 tot 16.15 uur
  • 's avonds van 17.00 tot 19.30 uur (niet op dinsdag en vrijdag)

De toegangsprijs voor de ochtendtour is €10,- en de middag- en avondtour kost €12,50 per persoon. Voor jongeren van 12 tot 16 jaar geldt een korting van €2,50 p.p. Brouwerijtour boeken
 Boeken kan telefonisch bij het Ontvangstcentrum van Grolsch via 053-4833290. Maar het is ook mogelijk online te reserveren. Klik hier om direct online te reserveren.


Voor meer informatie over de brouwerij tour kun je ook kijken op www.grolsch.nl

 

Zolder van een Grolsch verzamelaar

Een zolderverdieping ergens op een boerderij in de Achterhoek…. van boven tot onder, elke centimeter volledig gevuld met Grolsch flessen, vilten, tapmaterialen, posters, glaswerk, uithangborden… noem maar op. Het is de omvangrijke en imposante verzameling van de heer Jan Bannink. Jan was een fervent Grolsch verzamelaar en voormalig bestuurslid van het Grolsch Verzamelaars Gilde.

Boven de ingang van de brouwerij heeft Grolsch een expositieruimte ingericht waar de verzameling van de heer Jan Bannink als permanente tentoonstelling een plek heeft gekregen. In meer dan 25 jaar verzamelde Jan Bannink een imposante collectie Grolsch-artikelen bij elkaar. Grolsch vindt het belangrijk haar geschiedenis toegankelijk te maken en te houden. De verzameling is daarom voor publiek toegankelijk.

De expositie 'Grolsch Living History' is van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren, geopend voor publiek. De toegang is gratis. Voor meer informatie bel (053) 483 32 90.

 

Studie materiaal

Op deze website vind je alle informatie over Grolsch. Naast informatie over onze bierportfolio kun je hier alles vinden over ons DVO beleid, de werkwijzes van Grolsch en natuurlijk de laatste nieuwsberichten. De informatie op deze site is up to date en wij verstrekken daarom geen verdere studiematerialen. Voor meer informatie kun je ook kijken op www.grolsch.nl en op www.grolsch.com of volg ons op de social media kanalen.

 

 

Brouwen

Bierbrouwen is een 100% natuurlijk proces. Wat het basisrecept is blijft natuurlijk geheim, maar Grolsch werkt met twee soorten hop dat Grolsch die eigen smaak geeft. Uiteraard zijn de ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit en wordt het brouwproces perfect gecontroleerd. 

Hop

Hop zorgt voor het aroma en de bittere smaak van ons bier. Het is een klimplant waarvan alleen de bloemetjes van de vrouwelijke hopplant voor het brouwen van bier gebruikt worden. Vroeger werd hop aan bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig wordt het toegevoegd voor de smaak.

Water

Bier bestaat voor meer dan 90% uit water. Goed water is essentieel voor een goede kwaliteit van bier. Bij de bouw van de nieuwe Grolsch brouwerij in 2004 is er een zeven kilometer lange waterleiding aangelegd naar de oorspronkelijke waterbronnen in Noord-Enschede. Dit is gedaan om exact hetzelfde water te blijven gebruiken voor ons bier.

Gerst

Gerst is een graansoort en behoort tot de grasfamilie. Ontkiemende gerstkorrels (gerstemout) vormen de belangrijkste grondstof voor bier. Niet alle gerst kan voor bier worden gebruikt. Brouwgerst bevat veel zetmeel en maar weinig eiwitten. Je kunt ook andere graansoorten gebruiken voor het brouwen van bier. Zo is bijvoorbeeld tarwe een belangrijk bestanddeel van Weizen bieren.

Gist

Gist zorgt er bij het brouwproces voor dat de suikers omgezet worden in alcohol. Grolsch gebruikt haar eigen gist, omdat elke giststam een eigen karaker heeft en van grote invloed is op de smaak van het bier. Er zijn in basis twee typen gist: bovengisting en ondergisting. Bovengisting gebeurt bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Ondergisting, ook wel lage gisting vindt plaats bij temperaturen tussen de 4 en 15 graden.